Svet

Na Tajvanu zaradi bližajočega se silovitega tajfuna evakuirali na tisoče ljudi

sta/mv
27. 9. 2015, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Z otokov ob obali Tajvana so danes evakuirali na tisoče turistov zaradi super tajfuna Dujuan, ki se še krepi in približuje tej državi. Tajvanska meteorološka služba je Dujuan danes zvečer po lokalnem času kategorizirala kot "močan tajfun", vetrovi tajfuna pa že dosegajo hitrost 227 kilometrov na uro.

reuters

Skoraj 3000 ljudi, večinoma turistov, so zaradi napovedanega močnega deževja in visoke plime evakuirali s tajvanskega Zelenega otoka in Otoka orhidej, ki sta zelo priljubljena pri obiskovalcih.

Tajfun bo Tajvan dosegel predvidoma v ponedeljek ponoči. Po napovedih meteorologov Dujuan pred tem ne bo izgubil na moči. Trenutno je na predelih Tajvana, ki so pogosta prizorišča zemeljskih plazov in poplav, v pripravljenosti 24.000 vojakov, ki bi pomagali pri nudenju pomoči in pri evakuacijah, če bi bilo to potrebno. Odzivne centre in tudi 100 zavetišč so vzpostavili na severu in vzhodu Tajvana, kjer pričakujejo obilno deževje.

Dujuan bo predvidoma v ponedeljek opoldne po lokalnem času zadel japonski otok Ishigaki vzhodno od Tajvana, neurje pa naj bi Kitajsko zajelo v torek, potem ko bo prečkalo Tajvan.

Japonska meteorološka služba je opozorila, da bi lahko tajfun sprožal tudi 13 metrov visoke valove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.