Slovenija

V četrtek se za okoli 19.000 študentov prvič začenja študijsko leto

sta/ Vlasta Ivić
27. 9. 2015, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V četrtek se začenja novo študijsko leto. Za brucke in bruce se bo novo obdobje v njihovem življenju začelo z dobrodošlicami vodstev univerz in študentskih organizacij. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.660 študentov, v drugem pa 3050. Za tretji rok podatkov še ni, vseh vpisnih mest skupaj pa je letos okoli 19.000.

Profimedia

Na slovenskih univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih je za študijsko leto 2015/2016 na voljo 19.013 vpisnih mest za redni in izredni študij. V primerjavi z lanskim letom so visokošolski zavodi tokrat razpisali 1058 vpisnih mest manj.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan šele po 30. oktobru, saj vpisi na dodiplomski in podiplomski študij še potekajo.

V prvem roku so fakultete sprejele glavnino, skupno 11.660 kandidatov od skupno 16.093 prijavljenih, v drugem roku pa 3050 od skupno 4286 prijavljenih. Lani je bilo v prvem roku sprejetih 11.947 študentov.

Z največ vpisnimi mesti še vedno ljubljanska univerza

Tudi tokrat je največ vpisnih mest razpisala ljubljanska univerza, in sicer 10.209. Nanje se je v prvem prijavnem roku prijavilo 10.463 kandidatov, sprejetih pa jih je bilo 7316. V drugem roku je bilo od 2125 prijavljenih sprejetih 1440 študentov.

Na mariborski univerzi, ki je v prvem roku razpisala 5142 vpisnih mest, je bilo sprejetih 2874 kandidatov. V drugem roku pa še 928.

Na primorski univerzi, ki je razpisala 1575 vpisnih mest, je bilo sicer na podlagi prve prijave sprejetih 950 kandidatov, v drugem roku pa še dodatnih 324.

Na študij na novogoriški univerzi pa je bilo v obeh prijavnih rokih sprejetih 54 kandidatov. Tam so skupno razpisali 227 vpisnih mest.

Na ostalih visokošolskih zavodih s koncesijo, kjer je bilo skupno 1860 vpisnih mest, pa je možnost za študij v prvem roku dobilo 495 bodočih študentov, v drugem roku pa še 329.

Tretji prijavni rok, ki bo od 1. do 5. oktobra, je namenjen tistim, ki se v prvem in drugem prijavnem roku v izbirnem postopku niso uvrstili v nobenega od študijskih programov. Vpis sprejetih v tem roku pa bo potekal do 10. oktobra.

Z novim študijskim letom prijavni postopek ostaja nespremenjen. Medtem ko je bilo lani pri tem nekaj težav, jih letos univerze ne zaznavajo. Prijavo je tako že drugo leto zapored mogoče oddati elektronsko na spletnem portalu eVŠ. Ker je lani pri tem prihajalo do številnih težav, univerze bodoče študente pozivajo, da se o tem dobro informirajo.

Tudi letos manj vpisnih mest, zasedenost določenih programov

Za novo študijsko leto je značilno, da so univerze razpisale manj vpisnih mest kot lani. Tako je mariborska univerza na primer razpisala šest odstotkov manj vpisnih mest, zmanjšanje je predvsem na izrednem študiju. Na rednem študiju pa so skrčili vpisna mesta na fakultetah za energetiko, gradbeništvo, kemijo in kemijsko tehnologijo, logistiko, naravoslovje in matematiko, strojništvo in filozofski fakulteti.

Kot vsako leto so določeni programi popolnoma zasedeni. Največji presežek prijav je na ljubljanski akademiji za radio, film in televizijo (AGRFT), kjer so omejitve vpisa in imajo vedno zelo stroga merila in sprejemne preizkuse, ter likovni akademiji. Velik presežek prijav ima tudi fakulteta za šport in medicinska fakulteta.

Na mariborski univerzi je največ prijav na fakulteti za varnostne vede in filozofski fakulteti ter fakulteti za zdravstvene vede oziroma že tradicionalno tudi na medicinski fakulteti.

Na Primorskem je najbolj priljubljen program predšolske vzgoje na pedagoški fakulteti, sledita prehransko svetovanje (dietetika) na fakulteti za vede o zdravju in biopsihologija na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Največ zanimanja je sicer vsako leto za študij medicine, ekonomije, družboslovja in računalništva.

Tradicionalne dobrodošlice in sprejemi brucev in študentov

Pred uradnim začetkom novega študijskega leta pa univerze novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice. Tako v četrtek ljubljanska univerza sprejem za bruce in njihove starše pripravlja na Kongresnem trgu, kjer se bodo na stojnicah ob spremljajočem glasbenem programu predstavile fakultete in akademije.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) se bo tudi letos osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih. V prihodnjih dneh bo študentom med drugim na voljo Študentska svetovalnica.

Mariborska univerza pa v dneh pred začetkom novega študijskega leta prireja uvajalni teden za bruce. V tem času želijo študente opremiti z vsemi potrebnimi informacijami, da bodo lahko že prve tedne študijskega leta v največji meri posvetili študiju. Do srede se za bruce vrstijo dogodki, kot so predavanja z nasveti in informacijami o študiju, študentskem življenju in obštudijskih dejavnostih.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza, kjer bodo mlade na fakultetah univerze nagovorile dekanje in dekani, vse skupaj pa bosta v sredo na Titovem trgu v Kopru pozdravila rektor Dragan Marušič in župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Univerza na Primorskem bo sicer v novem študijskem letu dobila novega rektorja. Rektorske volitve bodo razpisane predvidoma novembra, sedanji rektor Dragan Marušič se bo vnovič potegoval za ta najvišji položaj na univerzi.