Svet

V Sirijo in Irak odšlo skoraj 30.000 tujih borcev

sta/mv
27. 9. 2015, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški obveščevalci ocenjujejo, da je od leta 2011 v Sirijo in Irak odšlo skoraj 30.000 tujih borcev, da bi sodelovali v tamkajšnjih spopadih. Številni od njih so se pridružili skrajni Islamski državi (IS), je v soboto poročal ameriški časnik The New York Times.

Reuters

Aktualno število tujih borcev, ki naj bi zajemalo številne zahodnjake, morebiti tudi okoli 250 ameriških državljanov, je okrog dvakrat večje od lanskih ameriških ocen, piše časnik, ki se sklicuje na neimenovane ameriške obveščevalne vire. V zadnjih tednih so se sicer pojavili očitki, da ameriška vojska v obveščevalnih poročilih ne prikazuje celotne slike o grožnji, ki jo predstavlja IS, ter poskuša olepšati stanje.

Ameriški predsednik Barack Obama bo v torek predsedoval mednarodnemu srečanju voditeljev ob robu Generalne skupščine Združenih narodov, ki se borijo proti IS in nasilnemu ekstremizmu. V torek naj bi poleg tega objavili poročilo ameriškega kongresa o tokovih tujih borcev v Sirijo in Irak, ki naj bi nakazovalo, da leto dni zračnih napadov pod vodstvom ZDA ni uspelo upočasniti novačenja v ekstremistične vrste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg zračnih napadov na položaje IS je Pentagon vzpostavil 500 milijonov dolarjev težak program urjenja in oboroževanja "zmernih" sirskih upornikov. A ta se je izkazal za polom. Med drugim so prvo enoto 54 teh borcev premagali skrajnejši islamistične Fronte al Nusra, druga enota pa naj bi v zameno za varni prehod džihadistom predala del svoje opreme in orožja.