Črna kronika

Na drogah je kar 2,5 milijona Rusov!

T.C.
27. 9. 2015, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dva in pol milijona Rusov uživa mamila, med njimi pretežno mladi, stari do 30 let, je na kongresu ruske zdravniške zbornice povedal sekretar sveta za varnost Volodja Petrov.

Od propada Sovjetske zveze se je v Rusiji oblikoval trg mamil, ki ga nadzorujejo kriminalne združbe, je povedal Petrov in dodal, da se lahko prebivalstvo pred nevarnostjo narkomanije zaščiti le s sodelovanjem vseh zveznih struktur.

Predlaga, da se čimprej sprejme zakon, ki bi pomagal zaustaviti val narkomanije v Rusiji. Nujno je, da se določijo metode boja proti narkomaniji, predvsem pa prekinejo tihotapski kanali iz Afganistana v Rusijo ter da ustanovijo sistem ustanov za zdravljenje odvisnikov.

Po podatkih sveta za nacionalno varnost so samo od začetka tega leta na tadžikistansko-afganistanski meji zaplenili več kot eno tono heroina, kar priča, da se je svetovni trg mamil preusmeril na takoimenovano "svileno pot", ki vodi iz Afganistana v Rusijo in naprej v Evropo in ZDA.

Opozoril je tudi na tesno povezanost kriminalnih združb in terorističnih skrajnežev in poudaril, da se mnoge teroristične skupine financirajo s sredstvi, pridobljenimi s preprodajo mamil.