Svet

Rusija in Ukrajina z dogovorom o dobavi plina

sta/mv
26. 9. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusija in Ukrajina sta po več mesecih trdih pogajanj v petek dosegli dogovor glede dobave plina za naslednjo zimo. Rusija bo tako po pogojih, ki so jih dorekli skupaj z EU, dobavljala plin obubožani Ukrajini, ki je energetsko zelo odvisna od Rusije, hkrati pa je tranzitna država za dobavo plina za Zahodno Evropo.

enerjienstitusu

Skladno z dogovorom bo Ukrajina za tisoč kubičnih metrov plina med oktobrom in marcem Rusiji plačevala 232 dolarjev. Sporazum vključuje tudi dobavo dveh milijard kubičnih metrov plina v oktobru. Ukrajinska družba Naftogaz bo ruskemu Gazpromu za te zaloge plačala 500 milijonov dolarjev. Sporazum sicer še ni podpisan, so pa dorečene vse tehnične podrobnosti, je po poročanju tujih tiskovnih agencij opozoril podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, pristojen za energetsko unijo.

Moskva je februarja 2014 po strmoglavljenju proruskega ukrajinskega voditelja Viktorja Janukoviča drastično povečala cene plina za Ukrajino. Konec julija je Ukrajina prekinila dobavo ruskega plina, saj je ocenila, da cena 247 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina, ni skladna s ceno, ki jo ruski Gazprom zaračunava drugim evropskim odjemalcem.

Državi se v zadnjih tednih nista uspeli dogovoriti o ceni, zato se je v pogajanja vključila EU. Šefčovič je sklenitev dogovora označil kot pomemben korak. "Dosegli smo trilateralni dogovor za prihodnjo zimo," je dejal v petek zvečer po skoraj šestih urah napornih pogajanj z Rusijo in Ukrajino.