Svet

Papež potrebuje eksorcista!

Petra Rupnik
24. 9. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je te dni na zgodovinskem obisku v ZDA. In čeprav ga je predsednik Barack Obama z vsemi častmi sprejel že na letališču, pa papeža niso vsi tako veseli. Nanj so se z grotesknimi komentarji spravili na desnici.

Reuters

V Washington je papež Frančišek prispel v torek popoldne. In čeprav ameriški predsedniki običajno svetovne voditelje pozdravijo, ko pridejo v Belo hišo, je Obama tokrat prišel do letala v bazi Andrews in papeža osebno pozdravil na rdeči preprogi. Namesto za oklepno limuzino se je zatem papež za prevoz do rezidence vatikanskega veleposlanika v Združenih državah Amerike (ZDA) odločil za fička. S slednjim se je peljal med dvema oklepnima terenskima voziloma, a kljubovalno odprl okno in veselo mahal množicam, ki so ga pozdravljale ob poti.

GROŽNJE, KI TO NISO

»Ali nameravata Obama in papež preoblikovati svet z obdavčenjem bogatih, obdavčitvijo fosilnih goriv in prerazporeditvijo dobrin? Da, to je točno to, kar želita storiti,« je v teh dneh odmevalo s televizijskih zaslonov in menda naj bi zvenelo kot grožnja s peklenskim ognjem. Pa že, bi lahko rekli, čeprav milijarde lačnih ust peklenski ogenj vsak dan jedo namesto kruha. In ja, na njihovo stran se postavlja Frančišek, na njihovo stran naj bi se nekoč, davno, postavljal Obama, in zato si v hudem gnevu republikanci ob oba v kompletu brusijo kremplje. »Isti ljudje, ki so nam dali Obamo, so nam dali tudi tega papeža,« so vpili voditelji desničarskih televizijskih oddaj, prepričani, da so vir vsega zla mali ljudje, delavski razred in tisti na robu preživetja. Papežu očitajo, da je marksist, ter menijo, da je zato naloga vseh katoličanov, da mu obrnejo hrbet, preden bo prepozno. Papežev greh naj bi bilo tudi njegovo negativno stališče do pravice nošenja orožja. »Zavzema se tudi za obdavčitev toplogrednih plinov. In to je bolno,« je vzdihnil voditelj na ameriški televiziji Fox News. »Papež pravi bogatim, da morajo dajati, dajati in dajati. Na koncu pa bomo vsi revni,« je kričal v mikrofon radijski voditelj. In za konec norije, za piko na i izkrivljenemu dojemanju sveta, je z ene izmed televizijskih prižnic zadonelo: »Papež je nevarnost svetu! Papež potrebuje izganjalca hudiča!«

PRILJUBLJEN TUDI V ZDA

Zadnja anketa ameriškega časopisa New York Times in televizije CBS ugotavlja, da ima v ZDA kar 63 odstotkov katoličanov pozitivno mnenje o papežu, s smerjo, kamor pelje Cerkev, pa se strinja kar 80 odstotkov vprašanih. In prav to močno skrbi republikance in ameriške škofe. Zato konservativci trepetajo v pričakovanju papeževega današnjega govora na kongresu, ker jih je strah, da bo ošvrknil njihovo vero v denar. »Njegova služba je, da pošilja duše v nebesa, in pika. Njegovo delo ni, da govori vladam, kako naj porabljajo denar," pravijo na televizijski postaji Fox. Edino upanje, ki je papeževim nasprotnikom še ostalo, je, da se bo na ameriških tleh jasno opredelil vsaj proti splavu in homoseksualcem.