Svet

Preprečili atentat na papeža

P.R/S.R.
15. 9. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodja ameriškega odbora za domovinsko varnost Michael McCaul je vse varnostne službe v državi pozval k pripravljenosti. ZDA bo namreč obiskal papež Frančišek, njegovo življenje pa bi lahko bilo ogroženo.

Reuters

Priljubljeni papež Frančišek bo 22. septembra obiskal Združene države Amerike (ZDA) in se sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Gre za prvi obisk papeža v ZDA in varnostni ukrepi bodo vsekakor močno poostreni. Zaradi grožnje, ki se je pojavila v teh dneh, bodo varnostne službe še v večji pripravljenosti.

Ameriška policija je namreč pred dnevi prijela moškega, ki je v spletnem komentarju zapisal, da bi »želel papežu nekaj narediti.« Moškega so takoj prijeli, ga zaslišali in naročili psihološko mnenje izvedenca. Med postopkom sicer niso našli nobenih dokazov, da bi možakar tudi v resnici nameraval izvesti atentat na papeža.

Arhiv

SUMLJIV PAKET

Poleg groženj so ameriški policisti obravnavali tudi sumljiv paket, ki ga je nekdo pustil pred bolnišnico v Filadelfiji, kjer se bo namreč papež ustavil med svojim obiskom ZDA. Med policijsko preiskavo je bilo ugotovljeno, da ne gre za nevaren predmet, temveč za zavoj, napolnjen s papirjem.

Prejšnji petek so podobno težavo s sumljivim predmetom obravnavali še pred eno bolnišnico in tudi tam je šlo k sreči za lažen preplah. Toda kljub lažnim alarmom so ameriške varnostne oblasti na nogah. »Zaskrbljen sem tudi kot katolik, saj je papež strasten človek, ki gre rad med ljudi, kar zagotovo predstavlja veliko varnostno tveganje,« je dejal McCaul, ki je pojasnil, da analizirajo vse grožnje, ki so uperjene proti papežu, in da so eno nevarno situacijo že preprečili.

Več podrobnosti o slednjem ni želel izdati, zato ni jasno, za kako visoko stopnjo ogroženosti papeževega življenja je šlo.