Slovenija

Pošta Slovenija v polletju z nižjimi prihodki in višjim dobičkom

STA
14. 9. 2015, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pošta Slovenije je v polletju ustvarila šest milijonov evrov dobička pred davkom iz dobička, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in tri odstotke več od načrtovanega poslovnega izida v prvih šestih mesecih, je družba sporočila po današnji seji nadzornega sveta. Prihodki so medtem v medletni primerjavi zaostali za en odstotek.

STA

V šestih mesecih je Pošta Slovenije opravila za nekaj več kot 493 milijonov storitev, od teh pa ustvarila za en odstotek nižje prihodke kot v enakem obdobju preteklega leta. Na to so po navedbah družbe najbolj vplivali nižji prihodki od priporočenih in vrednostnih pisem ter pisem po zakonu o upravnem postopku, publikacij, plačilnega prometa in trgovskega blaga.

Stroški so bili v šestih mesecih medtem za tri odstotke nižji kot v enakem obdobju preteklega leta, kar je po navedbah družbe s sedežem v Mariboru posledica uvedenih racionalizacijskih ukrepov.

V prvem polletju lani je Pošta Slovenije beležila 5,6 milijona evrov dobička pred davkom iz dobička, opravila pa je nekaj manj kot 486 milijonov storitev, je družba sporočila septembra lani.

V celotnem 2014 je Pošta Slovenije je po negativnem 2013 znova poslovala dobičkonosno, saj je po še nerevidiranih podatkih dosegla 7,1 milijona evrov čistega dobička. Opravila je dobrih 979,5 milijona storitev, kar je za odstotek več kot leto pred tem. Prav tako so se za odstotek povečali prihodki.