Svet

Sirsko gospodarstvo se je skrčilo za skoraj dve tretjini

STA
28. 6. 2015, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sirsko gospodarstvo naj bi se v štirih letih državljanske vojne skrčilo za več kot 60 odstotkov, sirski funt naj bi izgubil 80 odstotkov vrednosti, inflacija pa je v oblakih, kaže raziskava podjetja Chatham House, ki jo je povzela nemška tiskovna agencija dpa.

flickr

Gospodarstvu je šlo najslabše predlani, odtlej pa je nekoliko okrevalo - tudi zaradi povečane blagovne menjave s Turčijo. Kakorkoli pa se vlada Bašarja al Asada ponovno sooča z resnimi težavami, kar bi lahko povzročilo ponovno poslabšanje gospodarske aktivnosti.

"Poraja se ugibanje, ali bi dramatično poslabšanje gospodarstva vodilo do zloma režimske vojske ali do političnega dogovora, ki bi ga vsilili od zunaj," je zapisano v poročilu.

Obenem pa je vprašanje, ali ne "bodo morda dodatni vojaški porazi vodili do gospodarskega zloma režima", so še zapisali snovalci poročila.

Sirija ostaja gospodarsko odvisna od Rusije in Irana. V Teheranu ima celo najbolj pomembnega podpornika, ki poleg ekonomske pomoči po mnenju analitikov vabi tudi tuje borce, da se borijo na Asadovi strani.