Slovenija

Deževje po državi povzročilo nevšečnosti

STA
14. 9. 2015, 22.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včerajšnjedeževje je po državi povzročilo precej nevšečnosti, veliko dela so imeli predvsem gorenjski gasilci, ki so iz poplavljenih kleti črpali vodo, sprožil se je tudi zemeljski plaz. Za severozahod države je veljal oranžni alarm.

Arhiv Svet24

Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, so reke v zgornjem Posočju in na širšem območju Bohinja hitro naraščale. V torek bodo reke na omenjenih območjih še nekoliko narasle, na izpostavljenih mestih pa lahko poplavijo.

Meteorne vode so kleti poplavile v Kobaridu, Gorjah, Radovljici in Bohinju. Voda je dve stanovanjski hiši ogrožala tudi v Svetem duhu v občini Škofja Loka, gasilci pa so objekta zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

V Bovcu in v Mali vasi je zaradi močnih padavin narasla gladina potoka Gereš. Voda je poplavljala cestišče in ulice, tamkajšnji prostovoljni gasilci pa so poleg postavitve protipoplavnih vreč očistili objekte in sprostili zamašene meteorne kanale. Gmotne škode ni bilo.

Tudi na Jesenicah je narasel hudournik, voda pa sili v hišo. V Šenčurju je medtem v podvozu pod avtocesto obstalo vozilo, ker je bil ta poln vode.

Nekaj pred 18. uro pa se je v Kokri v občini Preddvor za stanovanjsko hišo sprožil tudi zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Kot na spletni strani poroča uprava za zaščito in reševanje, je voda nekaj materiala v objekt nanesla skozi okna, gasilci pa na kraju izvajajo preventivne ukrepe. Plaz si bodo danes v jutranjih urah ogledal geomehanik, oseba, ki je živela v objektu, pa se je začasno preselila k sorodnikom.

Danes zjutraj in dopoldne bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno še deževalo, popoldne pa bo delno jasno in večinoma suho. Pihal bo jugozahodni veter.

V sredo bo v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, drugod bo večinoma sončno. V četrtek in petek pa nas čaka sončno in zelo toplo vreme, le v zahodnih krajih bo več oblačnosti.