Svet

Juncker o begunski krizi: Čas je za pogumno in odločno ukrepanje EU

STA
9. 9. 2015, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prva prioriteta EU je in mora biti begunska kriza. Čas je za pogumno in odločno ukrepanje EU. Čas je za humanost in človeško dostojanstvo. Za Evropo je to tudi vprašanje zgodovinske pravičnosti. Vsi se moramo zavedati, da je Evropa celina, kjer je skoraj vsakdo nekoč bil begunec, je danes poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

sta

EU ni v dobrem stanju, v EU je premalo Evrope in premalo unije, je ocenil Juncker v prvem govoru o stanju unije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

To moramo skupaj spremeniti in prva prioriteta je in mora biti soočenje z begunsko krizo, je izpostavil.

Številke so ogromne, v nekaterih vzbujajo strah, a ne sme nas biti strah, čas je za pogumno in odločno ukrepanje EU, njenih članic in institucij, je pozval Juncker.

"Čas je za humanost in človeško dostojanstvo. Za Evropo gre tudi za zgodovinsko pravičnost. Vsi se moramo zavedati, da je Evropa celina, kjer je skoraj vsakdo nekoč bil begunec," je poudaril.

Evropejci se moramo zavedati in nikoli pozabiti, zakaj je temeljna pravica do azila tako pomembna. To je ena najpomembnejših vrednot, tega ne smemo pozabiti.

"Evropa predstavlja prostor upanja, zavetja in stabilnosti - na to moramo biti ponosni, ne da nas je strah," je poudaril.

Juncker je potrdil, da komisija predlaga razporeditev še 120.000 beguncev v pomoč Italiji, Grčiji in Madžarski po drugih članicah EU. To je po njegovih besedah treba storiti z obveznim pristopom.

"Upam, da bodo sodelovali vsi," je pozval in poudaril, da noče nikakršnih izgovorov, temveč ukrepanje.