Svet

V Kijevu umrl še en policist

STA
1. 9. 2015, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po ponedeljkovih spopadih med varnostnimi silami in protestniki pred parlamentom v Kijevu je zaradi poškodb umrl ukrajinski policist. Gre za drugo žrtev nasilja, ki je že v ponedeljek terjalo življenje še enega policista. V bolnišnici ostaja še približno 130 ljudi.

Reuters

"Zaradi ponedeljkove eksplozije granate je umrl še en član nacionalne garde Dmitrij Slastikov," je prek Twitterja sporočil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov. Že v ponedeljek je umrl 24-letni pripadnik ukrajinske nacionalne garde.

Spopadi so izbruhnili po tem, ko so poslanci v prvem branju sprejeli amandmaje k ustavi o decentralizaciji države, ki separatističnemu vzhodu države podeljujejo večjo avtonomijo. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je ob izbruhu nasilja dejal, da si odgovorni za spopade zaslužijo stroge kazni. Dogodek je označil za "nož v hrbet".

Zaskrbljenost zaradi nasilja je v ponedeljek izrazila tudi EU. Kot je v sporočilu zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, tega procesa ne sme ogroziti nasilje, dogodke pa je označila za zelo zaskrbljujoče.

Glasovanje o amandmajih je Mogherinijeva označila za pomemben korak k prenosu moči na ukrajinske regije. Ustavno reformo o decentralizaciji pred koncem leta 2015 predvidevajo mirovni dogovori iz Minska, ki sta jih februarja ob posredovanju nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda sklenila Porošenko in Putin.

Decentralizacijo so sicer od Kijeva zahtevale zahodne države, saj v njej vidijo sredstvo za umiritev oboroženega konflikta na vzhodu države, ki traja že 16 mesecev, terjal pa je prek 6800 mrtvih.

Reforma je že dalj časa predmet žolčnih razprav v Ukrajini, saj mnogi v njej vidijo poskus dejanske legalizacije nadzora, ki so ga nad industrijskim vzhodom države prevzeli proruski separatisti.