Svet

Italijanski zunanji minister vidi v krizi z migranti grožnjo za Evropo

T.C.
23. 8. 2015, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vse globlja kriza s priseljenci grozi, da bo iztrgala dušo Evropski uniji, je danes posvaril italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni. Kaotični prizori, ki smo jim bili priča ta konec tedna na grško-makedonski meji, po ministrovem prepričanju predstavljajo resnično grožnjo načelu prostega pretoka ljudi znotraj Evropske unije.

STA

Evropa je v nevarnosti, da pokaže tisto najslabše, kar je v njej: sebičnost, nejasne odločitve in spore med njenimi članicami, je za italijanski časnik Il Messaggero opozoril Gentiloni.

STA


"Zelo sem zaskrbljen. To je problem, na katerem bo Evropa bodisi znova odkrila svojo dušo ali jo izgubila," je bil slikovit vodja italijanske diplomacije.

Evropske partnerje je ob tem pozval, naj se nehajo prepirati in začnejo iskati skupno rešitev za omenjeno krizo, v nasprotnem primeru bi lahko prišlo do propada schengenskega sporazuma, ki omogoča prosto gibanje oseb v EU.

"Od siciljanske obale do Kosa, od Makedonije do Madžarske in v Calaisu se napetosti stopnjujejo in čez čas bi lahko postavile pod vprašaj schengenski režim," je posvaril Gentiloni.

"Migranti ne prihajajo v Grčijo, Italijo ali na Madžarsko. Prihajajo v Evropo. Zaradi tega je treba pravila o sprejemu poenotiti na evropski ravni," je še menil Gentiloni, čigar država je med najbolj prizadetimi zaradi velikega navala migrantov.

Podobni pozivi prihajajo tudi iz Nemčije. Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier in njegov strankarski kolega iz vrst socialdemokratov, sicer podkancler v vladi Angele Merkel, Sigmar Gabriel, sta se v skupnem pozivu zavzela za enotno azilno politiko EU in za pravično porazdelitev beguncev med članicami.

STA

"Položaj, v katerem - kot je to primer sedaj - le nekaj držav članic nosi vso odgovornost, je enako nevzdržen kot sistem, v katerem je breme enostransko razdeljeno na države, ki se slučajno nahajajo na zunanji meji EU," sta zapisala v skupni kolumni, objavljeni v današnji izdaji nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

V ponedeljek se bosta v Berlinu sestala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Holland, v ospredju njunega srečanja pa bo med drugim prav vse hujša kriza z migranti v Evropi in iskanje rešitev zanjo.

STA