Svet

Peking v pripravah na vojaško parado pred obletnico konca druge svetovne vojne

T.C.
23. 8. 2015, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Pekingu je danes potekala obsežna vaja za veliko vojaško parado, s katero bo Kitajska 3. septembra obeležila 70. obletnico konca druge svetovne vojne. V okviru generalke so se po osrednjem pekinškem trgu Tiananmen zapeljali tanki, nebo pa so preletavala vojaška letala, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Reuters/Kyodo

Na vaji, ki se je odvila pred očmi kakih 35.000 povabljenih gostov, so sodelovali vsi rodovi vojske, vključno s tujimi silami in vojnimi veterani.

Reuters

Navadni državljani do središča Pekinga v tem času niso imeli dostopa, a s fotografij, objavljenih na družbenih omrežjih, je razvidno, kako se prek Trga nebeškega miru pomikajo nosilci raket, bojni helikopterji pa so "izpisali" številko 70.

Na vaji je skupno sodelovalo več kot 10.000 vojakov, okoli 500 bojnih vozil in 200 zračnih plovil, še navaja Xinhua, ki ob tem sklicujoč se na neimenovani vir dodaja, da je vaja potekalo gladko in brez zapletov.

Vojaške parade v počastitev 70. obletnice konca druge svetovne vojne 3. septembra, na obletnico dokončne kapitulacije Japonske leta 1945, naj bi se po poročanju kitajskih medijev udeležili pripadniki sil Belorusije, Kazahstana, Kirgizistana in Mehike. Skupno naj bi sodelovalo deset držav, vendar imen preostalih udeleženk še niso razkrili.

Med vidnimi državniki naj bi udeležbo že potrdili predsedniki Rusije Vladimir Putin, Egipta Abdel Fatah al Sisi in Češke Miloš Zeman kot tudi nekateri voditelji osrednjeazijskih držav.

Reuters

To je sicer prvič, da bo Kitajska obletnico končanja druge svetovne vojne in zmage kitajskega uporniškega gibanja nad japonsko okupacijo počastila z vojaško parado, pa tudi prvič, da na njej sodelujejo pripadniki vojska drugih držav, še poroča Xinhua.

Nekateri tuji mediji pa ob tem ocenjujejo, da želi Kitajska s parado pokazati tudi moč svoje vojske in to prav v času, ko Peking vse bolj kaže ozemeljske apetite na območju Južno- in Vzhodnokitajskega morja.

Reuters