Svet

Turčija na meji s Sirijo gradi betonski zid

STA/M.J.
14. 8. 2015, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Turška vojska je po seriji napadov na meji s Sirijo začela z gradnjo betonskega zidu, danes poročajo državni mediji. Zid bo visok tri metre in dolg osem kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Turške oborožene sile so na območju mesta Reyhanli v provinci Hatay začele z gradnjo tri metre visokega zidu, za njim pa kopljejo še jarek.

V eksploziji v pretežno kurdskem mestu Suruc na jugu Turčije je 20. julija umrlo 33 ljudi.

Po navedbah Turčije je napad izvedla džihadistična skupina Islamska država. Ankara je nanj odgovorila z dvojno ofenzivo, v kateri je bombardirala tako tarče IS v Siriji kot tudi upornike prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka in jugovzhodu Turčije.

Maja 2013 je v dveh bombnih napadih na meji s Sirijo življenje izgubilo 52 ljudi. Turške oblasti so takrat za napad okrivile skupine, povezane s Sirijo, a je Damask vpletenost zanikal.

Turčija zavrača obtožbe, da v boju proti teroristom IS doslej ni naredila dovolj. A v zadnjih mesecih je okrepila varnost na meji in aretirala stotine domnevnih džihadistov, še navaja AFP.

V provinci Hatay sicer prebiva tisoče od približno 1,8 milijona sirskih beguncev, ki so pobegnili v Turčijo, da bi se izognili nasilju doma.