Svet

Spolne zlorabe tudi v vrstah Združenih narodov

STA/J.P.
13. 8. 2015, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v sredo zaradi niza obtožb o spolnih zlorabah na račun modrih čelad v Srednjeafriški republiki odstavil vodjo misije ZN v tej državi Babacarja Gayeja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Arhiv

Ban je povedal, da je odstop Gayeja zahteval po številnih obtožbah o spolnem nadlegovanju in izkoriščanju, za kar naj bi bili krivi pripadniki mirovne misije ZN v Srednjeafriški republiki. Njegovi odločitvi je botrovalo tudi zadnje poročilo Amnesty International o posilstvu 12-letne deklice minuli teden v prestolnici Bangui.

"Ne morem niti pojasniti, kako sem jezen in kako sram me je zaradi poročil o večletnem spolnem izkoriščanju in zlorabah s strani pripadnikov sil ZN," je Ban po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal novinarjem.

"Ko ZN pošljejo mirovnike, to naredimo zato, da zaščitimo najbolj ranljive skupine ljudi v najbolj pomoči potrebnih krajih na svetu. Ne bom dopustil, da pri ljudeh zaupanje zamenja strah," je dodal.

Srednjeafriška republika se z nestabilnostjo sooča vse od marca 2013.

Ban je še napovedal, da bo danes sklical posebno zasedanje Varnostnega sveta ZN in prek videokonference govoril z vodji vseh misij, poveljniki sil in policijskimi načelniki. V pogovorih namerava izpostaviti odgovornost ZN v preiskavah navedb o spolnih zlorabah.

Banov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je medtem razkril, da so v Srednjeafriški republiki, odkar so tam ZN aprila lani začeli mirovno misijo, zabeležili 57 domnevnih primerov neprimernega vedenja, med katerimi je tudi 11 primerov domnevnih spolnih zlorab.

Obtožbe o spolnih zlorabah otrok v Srednjeafriški republiki med decembrom 2013 in junijem 2014 ločeno preiskuje tudi Francija. Obtožbe se nanašajo na 14 francoskih vojakov, ki so sodelovali v operaciji Sangris pod vodstvom Pariza. Ta operacija ni potekala pod okriljem ZN.

Srednjeafriška republika se z nestabilnostjo sooča vse od marca 2013, ko so muslimanski uporniki Seleka strmoglavili predsednika Francoisa Bozizeja, kristjana. Temu je sledilo 18 mesecev sektaškega nasilja, v katerem je bilo ubitih več tisoč ljudi, milijon pa jih je moralo zapustiti domove.

V državi so najprej posredovale francoske in sile Afriške unije, dokler niso vseh operacij septembra 2014 prevzele sile ZN.