Svet

Dele Španije zajeli požari, v Evropi opozorila zaradi vročinskega vala

STA
7. 8. 2015, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaradi gozdnih požarov v regiji Extremadura na zahodu Španije je bilo danes več kot 1400 ljudi primoranih zapustiti svoje domove. Zaradi vročega in suhega vremena opozorila veljajo tudi v več drugih evropskih državah.

Arhiv Svet24

V gašenje požarov v španskem pogorju Sierra de Gata so po poročanju britanskega BBC vključena letala in helikopterji, boj z ognjenimi zublji pa dodatno otežuje močan veter. Požar je po navedbah lokalne policije uničil več kot 5000 hektarjev gozda, v delo pa je vključenih okoli 330 gasilcev. Medtem je na jugovzhodu Iberskega polotoka v bližini mest Lorca in Cieza požar uničil okoli 3000 hektarjev gozda.

Zaradi suše, naraščajočih temperatur in vetra pa se s povečanim tveganjem za pojav gozdnih požarov sooča tudi Portugalska. V mesečnem poročilu portugalskega inštituta za vremenske in morske razmere so v juliju povprečno zabeležili le 3,5 milimetra padavin, medtem ko je običajna količina padavin julija 14 milimetrov.

Opozorila zaradi izjemne vročine veljajo tudi za vzhod Francije, z rekordnimi temperaturami se prav tako sooča Nemčija. Tamkajšnji meteorologi napovedujejo, da bi lahko živo srebro na jugu države preseglo rekordnih 40,3 stopinje Celzija. Trenutni rekord so izmerili 5. julija v mestu Kitzingen na Bavarskem.

Vročina ne popušča niti v Avstriji. V delih države za soboto napovedujejo najvišje temperature med 35 in 39 stopinjami Celzija. Rdeči alarm velja za Dunaj, vzhod Spodnje Avstrije in Gradiščansko. Visoke temperature je v Avstriji mogoče pričakovati še vsaj do sredine naslednjega tedna, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.