Svet

Obama se bo maščeval Kitajski

STA/J.P.
1. 8. 2015, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame se je po poročanju časnika New York Times zaradi računalniških vdorov, še posebej zaradi kraje podatkov o 20 milijonih uslužbencev vlade iz baze podatkov kadrovske službe, odločila za povračilne ukrepe proti Kitajski. Vendar pa še ni znano, kakšni bodo in kdaj bo do njih prišlo.

Reuters

Obama naj bi svojim uslužbencem ukazal, da mu pripravijo predloge za povračilne ukrepe, na podlagi katerih bo izbral najbolj ustrezne, o katerih pa se morda niti ne bo nič vedelo.

Kongresniki so manj zadržani in doslej jih je več naravnost obtožilo Kitajsko, ta pa obtožbe odločno zanika.

Člani vlade imajo tudi nalogo, da Kitajske ne omenjajo kot vira napada na sistem kadrovske službe, česar se bolj ali manj držijo. Kongresniki so manj zadržani in doslej jih je več naravnost obtožilo Kitajsko, ta pa obtožbe odločno zanika.

Vendar pa tudi vladni uradniki niso povsem zadržani, sicer se New York Times ne bi mogel sklicevati nanje kot na vir informacij za prispevek o pripravah na povračilne ukrepe.

Največji problem za administracijo je hoja po vrvi, ker je obenem prepričana, da je treba udarec vrniti, po drugi strani pa noče sprožiti kibernetske vojne, ki se potem lahko ne bi nikoli končala. Imperij bo torej vrnil udarec, ni pa znano, kako in kdaj.