Slovenija

10-letni Rene že od rojstva pozna le bolnišnice

Gabrijel Toplak
1. 8. 2015, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Učenec 5. razreda OŠ Janka Glazerja v Rušah od rojstva do danes pozna samo bolnišnice, pravijo domači. Operacija s stroški terapij v Srbiji bi stala najmanj 5000 evrov, česar pa si sami ne morejo privoščiti.

Gabrijel Toplak

Gabrijel Toplak

»Sem babica 10-letnega Reneja Gumpota, ki ga je pri treh mesecih zadela možganska kap. Levo stran telesa ima nepokretno. Rene od rojstva do danes pozna samo bolnišnice. Ponudila se nam je možnost laserske operacije v tujini, ki pa s stroški terapij znaša najmanj 5000 evrov, toliko pa ne moremo privarčevati. Hčerka nima službe, moja pokojnina znaša 480 evrov. Prosimo za pomoč, donacijo po prostovoljnih močeh«, je v pismu na pomoč zapisala njegova babica Sonja Krajnc iz Smolnika pri Rušah, ki ga je njena prijateljica objavila tudi na facebooku.

VES ČAS PO BOLNIŠNICAH

Mamica Sergeja Krajnc pa doda: »Ko je dopolnil eno leto, sva prvič začela obiskovati rehabilitacijski center Soča. Zaradi povišanega mišičnega tonusa so mu v rokico in nogico dajali butolin, ki mišice sprosti. Čez tri mesece mu je krajša nogica zaostajala v rasti, zato smo se pri štirih letih odločili za operacijo ahilove kite. Rene še naprej raste in zdaj, pri desetih letih, mu niti opornica več ne pomaga. S tovrstno operacijo bi mu omogočili normalno hojo,« razloži in nadaljuje, da je zaposlen samo njen partner, zato jim samim ne bo uspelo zbrati tega denarja.

Osebni Arhiv

ZA OPERACIJO IZVEDELA PO TELEVIZIJI

Babici Sonji so nedavno, kot pravi, »popustili živci«, saj bi moral v rehabilitacijski inštitut Soča že decembra lani, a jih še niso poklicali. »Po televiziji sem gledala reportažo o takšnih operacijah v Srbiji in obvestila njegovo mamico. Z Renejem sta jih že obiskala,« poudarja Krajnčeva. O Renejevem otroštvu pa pove, da pri porodu ni bilo težav, mamica ga je dojila leto dni, naenkrat pa so na njegovem hrbtu opazili bulo. »Zdravniki so ugotovili, da mu je v glavi počila žilica. Pri hranjenju mu je treba v ustih potisniti hrano iz leve proti desni, da jo lahko žveči, z levo roko ne more delati ničesar, s pomočjo opornice pa še kar solidno hodi. V Sloveniji mu nova opornica pripada vsaki dve leti, Rene pa je še otrok in raste hitreje. In dobi jo samo v Ljubljani, kar pomeni dodatne stroške. Zgodilo se je namreč, da ga je po prihodu domov začela žuliti, zato smo morali nazaj, da so jo popravili,« razloži babica.

OPERACIJA OKTOBRA

Reneja bi lahko operirali med 4. in 14. oktobrom. »Za zdaj proučujemo možnosti, kako bomo najceneje prispeli tja in tam nekaj dni tudi prespali. Vse je povezano s precejšnjimi stroški,« je dejala sogovornica in dodala, da bo denar potreben za dodatne terapije še po operaciji.

Facebook

Sicer pa Rene obiskuje 5. razred Osnovne šole Janka Glazerja Ruše, kjer sicer še vedno težko tvori stavke, a je, tako babica, opazen napredek. Vsi, ki želijo pomagati Reneju, lahko donacijo nakažejo na transakcijski račun SI56 6000 0010 3555 234, lahko pa se udeležijo tudi dobrodelnega teka, ki bo za Reneja 30. avgusta, s startom med 10.30 in 13. uro na centru JAM v Miklavčevi ulici 7 na Studencih v Mariboru. Prijavnina bo 5 evrov, prijave in informacije pa so na voljo po elektronski pošti info@center-jam.si ali telefonu 041 321 900.