Slovenija

Cerar odgovarja Milanoviću: Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje

STA/G.G.
31. 7. 2015, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Premier Miro Cerar je hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću sporočil, da "arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama". Napoveduje, da se bo odzval na Milanovićevo povabilo na pogovor, a ne zato, da bi razpravljala o bodočih korakih v predložitvi problema pred ustrezen mednarodni forum.

Reuters

Cerar je namreč danes prejel Milanovićevo pismo, v katerem ga je hrvaški premier obvestil o najnovejših dejanjih hrvaške vlade in sabora v zvezi z arbitražnim sporazumom. Slovenski premier je nato hrvaškemu kolegu sporočil, da so ta hrvaška dejanja "obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage". Ob tem je poudaril, da slovenska vlada v celoti zavrača argumente, s katerimi Hrvaška utemeljuje ta dejanja.

Premier Cerar je v svojem pismu obenem izpostavil pričakovanje, da bo po odstopu arbitra, ki ga je imenovala Hrvaška, v skladu z nedavnimi odločitvami arbitražnega tribunala v kratkem imenovan novi arbiter in da bo tribunal nato kmalu odločal o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka.

"Drži, da sta Slovenija in Hrvaška zaveznici in partnerki v EU in NATO, pri čemer moram pripomniti, da prisluškovalne afere in enostransko odstopanje od dogovorov in ratificiranih mednarodnih pogodb niso v prid temu zavezništvu in partnerstvu," je hrvaškemu kolegu še sporočil premier Cerar. Tako je izrazil upanje, da bo Hrvaška ponovno razmislila o svojih stališčih glede arbitražnega postopka in uskladila svoje ravnanje z mednarodnim pravom, sprejetimi sporazumi in načeli dobrososedskih odnosov.

Premier Slovenije se je hrvaškemu predsedniku vlade zahvalil za povabilo na pogovor, na katerega se bo, kot so sporočili iz njegovega kabineta, z veseljem odzval. "Vendar ne zato, da bi - kot v svojem današnjem pismu navaja hrvaški premier - razpravljala o bodočih skupnih korakih v predložitvi našega bilateralnega problema pred ustrezen mednarodni forum". "To smo namreč že storili," je v svojem odgovoru navedel slovenski premier in pojasnil, da je ta forum arbitražni tribunal, ki nadaljuje z delom in je edini forum, ki bo o tem vprašanju sprejel odločitev, pravno zavezujočo za obe strani.

Hrvaškega premierja je v svojem pismu prav tako spomnil, da je z njim poskušal, žal neuspešno, govoriti, še preden so hrvaški državni organi sprejeli vrsto enostranskih odločitev v tej zadevi. V tej luči je hrvaškemu kolegu tudi sporočil, da bo vesel srečanja bodisi na Hrvaškem, v Sloveniji ali kje drugje, da mu bo lahko osebno predstavil stališča Slovenije. Ob tem je Milanoviću predlagal, da se s sestaneta nemudoma po tistem, ko bo arbitražni tribunal odločil o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka.

Kot so danes sporočili iz Banskih dvorov, je namreč Milanović predsedniku slovenske vlade predlagal srečanje, na katerem bi "obravnavali prihodnje skupne korake pri predstavitvi skupnega dvostranskega problema pred ustreznim mednarodnim forumom". Pripravljen je organizirati srečanje na Hrvaškem ali se odpraviti v Slovenijo.

Hrvaški premier je sicer v pismu poudaril, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran, Hrvaška pa je prepričana, da postopka ni več možno nadaljevati na arbitražnem sodišču, ne glede na spremembe v njegovi sestavi. Dodal je, da hrvaške dejavnosti ne morejo biti nepremostljiva ovira za nadaljevanje iskanja rešitve za določanje skupne meje ter da skupna prizadevanja dveh držav pri iskanju novega načina reševanje spornega vprašanja nimajo alternative. Poudaril je tudi pomembnost resničnega partnerstva in zavezništva dveh sosednih držav v Evropski uniji in zvezi Nato.