Slovenija

Milanović se želi srečati s Cerarjem

STA
31. 7. 2015, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes poslal pismo svojemu slovenskemu kolegu Miru Cerarju, v katerem ga je obvestil o dejavnostih hrvaške vlade in sabora "potem, ko je bilo javno objavljeno protipravno in neetično delovanje bivše slovenske agentke in sodnika v arbitražnem postopku", so sporočili iz Banskih dvorov. Predlagal je tudi srečanje.

sta

Kot so danes sporočili iz Banskih dvorov, je Milanović predsedniku slovenske vlade predlagal srečanje, na katerem bi "obravnavali prihodnje skupne korake pri predstavitvi skupnega dvostranskega problema pred ustreznim mednarodnim forumom". Pripravljen je organizirati srečanje na Hrvaškem ali se odpraviti v Slovenijo.

Hrvaški premier je sicer v pismu poudaril, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran, Hrvaška pa je prepričana, da postopka ni več možno nadaljevati na arbitražnem sodišču, ne glede na spremembe v njegovi sestavi.

Dodal je, da hrvaške dejavnosti ne morejo biti nepremostljiva ovira za nadaljevanje iskanja rešitve za določanje skupne meje ter da skupna prizadevanja dveh držav pri iskanju novega načina reševanje spornega vprašanja nimajo alternative. Poudaril je tudi pomembnost resničnega partnerstva in zavezništva dveh sosednih držav v Evropski uniji in zvezi Nato.