Svet

Sledi vodijo vse do Arkana

pr
1. 8. 2015, 07.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Srbiji še vedno odmeva aretacija nekdanjega pripadnika specialnih enot Borisa Stevanovića, ki je pred 15 leti izpeljal trojni umor.

Arhiv

arhiv

Maja leta 2000 so pod streli nekdanjega pripadnika specialnih enot v Novem Beogradu na sedežu podjetja Base International umrli trije ljudje. Šlo je za lastnika podjetja Nenada Bukinca, njegovo ženo Pinalopi Papanaku in tajnico Slađano Jevtić. 15 let je trajala preiskava, nakar so policijo sledi s kraja zločina pripeljale do Stevanovića. Pred dnevi so ga na makedonsko-srbski meji aretirali, zločin je po padcu na poligrafskem testu priznal, motiva pa ne. Ker je policija ugotovila, da morilec žrtev ni poznal, ropa pa ni bilo, sklepajo, da je šlo za naročen umor.

MORILČEVA PRETEKLOST

Stevanović, ki je v preteklosti sicer odsedel dve leti zaradi ropov bank, je na zaslišanju po aretaciji povedal, da je po zaključku kariere v policijskih vrstah večinoma delal kot osebni varnostnik različnih srbskih politikov. Med drugim je delal tudi kot varnostnik Borislava Pelevića, ki je znan kot eden od komandantov v zloglasni paravojaški enoti, imenovani Arkanovi tigri.

Tu se povezave začnejo še bolj prepletati. Stevanović je bil poročen z Anđelo Ražnatović, hčerko Željka Ražnatovića Arkana, ki se mu je rodila v zakonu z igralko Ljiljano Mijatović. Stevanović in Arkanova hči sta se razšla leta 1999, leto dni, preden je v Novem Beogradu izpeljal naročeni trojni umor. Leta 2000 je bil sicer ubit tudi Arkan.

NE SPOMINJA SE

Arhiv

Srbskim medijem se je uspelo dokopati do več informacij glede zdaj že razvpite aretacije. Pojasnili so, da je Stevanović ob aretaciji deloval nekoliko presenečen, vendar se ni upiral. »Tudi ko smo ga prijeli, se je obnašal kot pravi specialec,« je vir iz policije pojasnil za srbski časnik Kurir in dodal: »Orožje, s katerim je streljal, ni bilo nikoli najdeno, srhljive pa so Stevanoviće besede po priznanju zločina. Hladnokrvno je namreč dejal, da se ne spominja, ali je streljal z desno ali levo roko, češ da dobro strelja z obema.« Poleg prstnih odtisov je sicer policijo do Stevanovića pripeljalo tudi pričanje enega od njegovih sostorilcev v drugem kaznivem dejanju.

SKRIVNOST

Motiv trojnega umora, kot rečeno, ostaja skrivnost. Stevanović namreč o vsem skupaj še vedno molči. »Brez zadržkov je prosil, da se mu vprašanj o tem ne postavlja, saj na njih ne bo odgovarjal,« je še dejal vir iz policije. Ali je Stevanović naročniku umora tako zvest še po 15 letih ali se v resnici boji vplivnih ljudi iz ozadja?