Svet

Putin poziva k umiku ukrajinskih vojakov iz okolice Mariupola

STA
24. 7. 2015, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval k umiku ukrajinskih vojakov iz kraja Širokine v bližini ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupol, kjer že več mesecev potekajo spopadi. "To so v znak dobre volje storili tudi proruski uporniki," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril v sporočilu za javnost.

Arhiv

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je Putina, nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda v telefonskem pogovoru opozoril, da se razmere v Doneškem bazenu poslabšujejo ter zahteval izpustitev vseh vojakov, zajetih v konfliktu.

Porošenko je tudi pozval, naj uresničevanje nedavnega dogovora o umiku določene vojaške tehnike na vzhodu Ukrajine nadzoruje Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi. Dogovor predvideva, da bi z umikom tankov in orožja s kalibrom manj kot 100 milimetrov na območju konflikta nastalo 30-kilometrsko demilitarizirano območje.

Putin je ukrajinske oblasti pozval k neposrednemu dialogu s proruskimi separatisti. Zahteval je tudi zakonsko ureditev posebnega statusa za samooklicani ljudski republiki Dioneck in Lugansk ter izvedbo regionalnih volitev, ki so predvidene jeseni, še poroča dpa.