Svet

Temna preteklost britanske kraljice Elizabete

Črt Kaker
21. 7. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanski dvor pretresa objava videoposnetka iz otroštva kraljice Elizabete II., na katerem z družino izvaja nacistični pozdrav. Buckinghamska palača napoveduje pravne korake v smeri zaščite kraljeve družine.

Arhiv Svet24

Britanski časnik The Sun je pred dnevi objavil posnetek sedemletne Elizabete s svojo mamo in stricem Edwardom. Na nekaj več kot 15-sekundnem črno-belem videoposnetku je videti, kako se bodoča britanska kraljica na vrtu palače Balmoral na Škotskem igra s svojim kužkom, nato pa njena mati dvigne roko v nacistični pozdrav, mlada Elizabeta pa ponovi gesto. Na posnetku naj bi sicer Elizabeto k pozdravu spodbujal princ Edward, pozneje kralj Edward VIII., ki pa je zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson abdiciral in prestol prepustil bratu, Elizabetinemu očetu Albertu, ki je postal kralj George V.

Arhiv

Posnetek naj bi po oceni zgodovinarjev nastal leta 1933 ali 1934, ko se je v Nemčiji na oblast povzpel nacistični voditelj Adolf Hitler. Okoliščine, v katerih je posnetek nastal, niso znane, znano je le, da naj bi posnetek posnel Elizabetin oče.

Arhiv Svet24

Sicer so se že po odstopu kralja Edwarda VIII. s prestola začele pojavljati govorice o njegovem simpatiziranju z nacisti; še dve leti pred izbruhom krvave II. svetovne vojne, v kateri je umrlo več kot 40 milijonov civilistov, se je Edward na kosilu srečal s Adolfom Hitlerjem. 

Arhiv Svet24

Razočarana Buckinghamska palača

Buckinghamska se je na objavljeni posnetek odzvala z besedami, da so razočarani, ker je nekdo zlorabil družinski posnetek: »Žalostno je, da je nekdo pridobil in na takšen način izkoristil fotografijo, posneto pred osmimi desetletji, ki je očitno iz osebnega družinskega arhiva njenega veličanstva.« Poudarili so, da Elizabeta kot otrok ni mogla razumeti pomena geste, ki jo je izvajala z mamo in stricem, sploh pa v tistem času nihče ni vedel, da bo Adolf Hitler svet popeljal v novo svetovno vojno. »Gre za nepošteno in zavajajoče dejanje,« so poudarili v kraljevi palači in sprožili preiskavo, da bi našli krivca, ki je posnetek posredoval novinarjem.

Tabloid The Sun, ki je posnetek objavil, ne želi razkriti, kje ga je dobil, je pa urednik Stig Abell poudaril, da »je razkritje dokumenta, posnetka, ki ima zgodovinski in kulturni pomen, v interesu javnosti in države«.

Medtem je več zgodovinarjev pozvalo Buckinghamsko palačo, naj objavi dokumente, ki bi razkrili resnico o odnosu med kraljevo družino in nacističnim režimom v 30. letih prejšnjega stoletja.

Nemške korenine dinastije Windsor

Obenem velja omeniti, da ima dinastija Windsor, ki že več stoletij vlada Britancem, nemške korenine. Njihovo poreklo izvira še iz saške vladarske rodbine Wettin, ki se v zapisih prvič pojavlja v 10. stoletju. Leta 1485 se je dinastija razdelila na dve veji, enerstinsko in albertinsko. Del slednje je bila nemška dinastija Sachsen-Coburg-Gotha, ki je leta 1917 priimek spremenila v Windsor. Kralj George V. je to storil zato, ker je bilo v tistem vojnem času ime preveč nemško, Nemci pa so bili osovraženi.

Arhiv Svet24

V škandalu se je znašel tudi kraljičin mož, princ Philip, ki je tudi nemške krvi, saj izhaja iz nemške rodbine Schleswig-Holestein-Sonderburg-Glucksburg, njegov oče pa je nosil naziv princa Danske in Grčije. Šokantno pa je spoznanje, da so bili vsi Philipovi nemški sorodniki simpatizerji in uslužbenci Tretjega rajha. Sam princ Philip je 16. novembra 1937 sodeloval na insceniranem nacističnem pogrebu svoje sestre Cecile, ki je bila Hitlerjeva velika oboževalka.

Z objavo posnetka so se v britanski javnosti, ki ima sicer kraljico Elizabeto izjemno rada, pojavile skrbi, da je palača leta in leta poskušala preprečiti objavo informacij, ki bi potrjevale povezavo med kraljevo družino in Tretjim rajhom.

Arhiv Svet24