Svet

Velika preiskava o zlorabah otrok

uk
13. 7. 2015, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Veliki Britaniji se je začela obsežna neodvisna preiskava, ki bo proučila obtožbe o razširjenih spolnih zlorabah otrok v javnih institucijah in vidnih Britancev v 70., 80. in 90. letih prejšnjega stoletja ter njihovem sistematičnem prikrivanju. Bodo končno odgovarjali za svoja gnusna dejanja?

Wikipedija
Sledi vodijo prav na vrh

V pedofilsko mrežo, ki je bila razpredena po vsej Veliki Britaniji so bili in so še vpleteni vplivni politiki, zvezdniki in poslovneži. Imen vseh članov te zveze pa mogoče nikoli ne bomo izvedeli. Med edinimi prav razkrinkanimi je bil Jimmy Savile, ki pa je umrl, preden bi mu lahko sodili.

Pri spolnih zlorabah otrok v Veliki Britaniji naj bi sodelovale osebe s političnega vrha. V ta namen so celo ustanavljali sirotišnice, v katerih so nato zlorabljali otroke. Nekateri od vpletenih so že mrtvi, a se mnogim zdaj tresejo hlače in samo upamo lahko, da jih bo le doletela zaslužena kazen.

PREISKAVA

Preiskavo bo vodila novozelandska sodnica Lowell Goddard. Imenovana je bila februarja, potem ko sta s položaja odstopili dve drugi sodnici v predsedujoči preiskavi. Še posebej je odmeval odstop prve, Elizabeth Butler-Sloss, saj je prišlo na dan, da je njen pokojni brat Michael Havers, ki je bil v 80. letih generalni tožilec, sodeloval pri prikrivanju spolnih zlorab otrok. Goddardova je ob odprtju preiskave poudarila, da so spolne zlorabe pustile trajne brazgotine ne le na žrtvah, ampak na celotni družbi. Naloga, ki je zdaj pred njimi, je ogromna in preiskava bi se lahko zavlekla vse do leta 2020, je opozorila.

BODO NAŠLI VSE?

Gre za najobsežnejšo in najbolj ambiciozno javno preiskavo v zgodovini Anglije in Walesa, je dodala. Njena naloga je proučiti, ali so britanske javne institucije izpolnjevale svojo nalogo, da skrbijo za otroke in jih ščitijo pred zlorabami. Gre za zlorabe, pri katerih naj bi leta sodelovali vidni pripadniki britanske družbe, vključno s politiki, in so se desetletja sistematično prikrivale, tudi s pomočjo vrha britanske politike in policije. Kot se je izrazila Goddardova, »je preiskava edinstvena priložnost, da razkrijejo neuspeh institucij v preteklosti, da bi zaščitile otroke, se soočijo s krivci, razkrijejo sistematične napake (...) in oblikujejo predloge, ki bodo pomagali preprečiti spolne zlorabe in izkoriščanje otrok v prihodnje«.

GROZLJIVE ŠTEVILKE

Wiipedija

Kot je dodala, obstajajo ocene, da je bil žrtev spolnih zlorab vsak 20. otrok v Angliji in Walesu. To bi pomenilo, da je prihajalo pri beleženju in poročanju o teh zlorabah s strani policije in drugih agencij do sistematičnih napak in zavajanj. Sodnica je med drugim že pisala več kot 240 institucijam – vključno s policijo, nacionalno zdravstveno službo in cerkvami – ter od njih zahtevala, da razkrijejo in jim predajo vse dokumente, ki bi lahko koristili preiskavi. Obsežno javno preiskavo je sicer prva napovedala notranja ministrica Theresa May julija lani, potem ko je britansko javnost v preteklih letih pretresla cela vrsta razkritij o spolnih zlorabah otrok v preteklosti in o tem, kako so javne institucije sodelovale pri njih oziroma pri njihovem prikrivanju.

JIMMY SAVILE

Začelo se je leta 2011 z razkritji spolnih zlorab pokojnega televizijskega zvezdnika Jimmyja Savila. Sledile so podobne obtožbe na račun več drugih britanskih zvezdnikov, obenem pa vse glasnejše govorice o pedofilski verigi, ki naj bi v 70. in 80. letih obstajala v Westminstru in del katere naj bi bili vidni predstavniki politike, vojske in organov pregona. Otroke naj bi zlorabljali na različnih lokacijah v Londonu in njegovi okolici, med drugim v vojaških objektih, poleg zlorab pa naj bi prihajalo tudi do umorov.

IZGUBLJENE DATOTEKE

Britansko notranje ministrstvo je nato lani poleti priznalo, da se je izgubilo 114 kartotek, povezanih s pritožbami zaradi zlorab otrok, prejetih v letih 1979–1999. Med njimi je bil zloglasni »westminstrski pedofilski dosje« z imeni politikov in drugih javnih osebnosti, ki ga je leta 1983 zbral poslanec Geoffrey Dickens. Britanska policija je marca letos sprožila lastno preiskavo o očitkih, da je policija sodelovala pri prikrivanju dokazov o omenjeni pedofilski verigi, poteka pa tudi policijska preiskava o tej verigi in očitkih na njen račun.