Svet

Kitajska kritizira stanje človekovih pravic v ZDA

B.K.
26. 6. 2015, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kitajska se je odzvala na poročilo ZDA o stanju človekovih pravic na Kitajskem. V poročilu med drugim navajajo problem rasne diskriminacije in policijskih zlorab kot očitno kršenje človekovih pravic v ZDA, poroča katarska televizija Aljazeera.

Reuters

V poročilu Kitajska Združenim državam Amerike očita »širjenje orožja, pogost kriminal in prekomerno uporabo sile s strani policije.«

V poročilu piše tudi, da obveščevalna služba ZDA uporablja tehnike mučenja nad osumljenimi terorizma, v drugih državah pa krši človekove pravice z uporabo smrtonosnih brezpilotnih letal in programi množičnega nadzora.

Poročilo prav tako navaja uboj temnopoltega najstnika Michaela Browna v Fergusonu in druge primere, v katerih so belopolti policisti ustrelili temnopolte državljane.

Dokument o stanju človekovih pravic v ZDA Kitajska vsako leto objavi dan po poročilu ameriškega State Departmenta o stanju človekovih pravic na Kitajskem. Peking ne objavlja poročil o stanju človekovih pravic v drugih državah.

Kitajska je že dolgo časa zavrača očitke o kršitvi človekovih pravic, saj pravi, da je za države v razvoju pomembno zagotavljanje hrane, oblačil, stanovanja in gospodarske rasti, zaradi česar so tudi uspešni pri hitrem nižanju revščine v državi.

Poročilo Washingtona Kitajski sicer očita zatiranje organizacij in posameznikov, ki sodelujejo pri zagovarjanju državljanskih in političnih pravic na Kitajskem. Poročilo opozarja tudi na nenehno zatiranje etničnih manjšin na Kitajskem.