Svet

Papež Frančišek "podrl zid"

STA/J.P.
22. 6. 2015, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Papež Frančišek se je danes opravičil valdežanom, majhni protestantski verski skupnosti, ki živijo v italijanski deželi Piemont. Gre za zgodovinsko opravičilo Cerkve za njeno preganjanje valdežanov v srednjem veku.

Reuters

Valdežanska cerkev ima približno 45.000 članov, pretežno v Italiji in Južni Ameriki. Frančišek je danes obiskal svetišče te skupnosti v Torinu.

"Glede na zgodovino naših odnosov smo lahko žalostni zaradi sporov in nasilja, izvršenega v imenu vere," je dejal Frančišek, prvi papež, ki je kdajkoli obiskal valdežansko cerkev.

Danes naj bi se srečal še s svojimi sorodniki, ki živijo v Piemontu, preden se bo vrnil v Vatikan.

"V imenu katoliške cerkve vas prosim za odpuščanje. Prosim vas za odpuščanje zaradi nekrščanskega, celo nečloveškega ravnanja z vami. V imenu gospoda Jezusa Kristusa, odpustite nam," je dodal papež.

Pastor svetišča Paolo Ribet se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Frančišku zahvalil, ker je "podrl zid", ki so ga postavili pred osmimi stoletji, ko je Cerkev valdežane obtožila herezije in jih izključila.

Frančišek je tempelj obiskal v okviru svojega dvodnevnega obiska v Torinu. V nedeljo je molil pred znamenitim torinskim prtom oz. svetim sindonom, v katerega naj bi po prepričanju kristjanov po smrti zavili truplo Jezusa Kristusa. Prav tako je obedoval z zaporniki in obiskal bolnišnico.

Danes naj bi se srečal še s svojimi sorodniki, ki živijo v Piemontu, preden se bo vrnil v Vatikan.