Svet

"Maradono za predsednika FIFE!"

B.K.
3. 6. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek za novega predsednika mednarodne nogometne zveze (FIFA) predlagal argentinsko nogometno legendo Diega Maradono, poroča ruska tiskovna agencija Sputnik.

Predlog je venezuelski predsednik podal le nekaj ur po tem, ko je dolgoletni predsednik FIFE, Švicar Sepp Blatter odstopil iz položaja, zaradi korupcijskih škandalov v vrhu zveze.

Ameriški tožilci so namreč razkrili povezavo devetih visokih uradnikov v zvezi in petih športnih medijev z več kot 150 milijoni ameriških dolarjev podkupnin.

»Predsednik mednarodne nogometne zveze mora biti Diego Armando Maradona ali nekdo, kakršen je on,« se je na dogajanje v FIFI, v svojem tedenskem televizijskem nagovoru, odzval Maduro.

Maradona se je na aretacije že odzval. Dejal je, da uživa v novicah o aretaciji visokih Fifinih uradnikov, vključno z dvema podpredsednikoma, ki se je zgodila zjutraj v luksuznem hotelu v Zürichu.

Argentisnki nogometaš je bil sicer že dlje časa odkrito kritičen do Blatterja, na nedavnih volitvah pa je javno podprl njegovega tekmeca, jordanskega princa Alija bin al Huseina.

Reuters

To je sicer zanimivo, saj Maduro ni skrival naklonjenosti do Blatterja. Ameriškemu tožilstvu je namreč očital, da so prekoračili svoje pristojnosti, preiskavo pa je označil za politično motivirano. Njen glavni cilj naj bi po njegovih besedah bil preprečitev svetovnih prvenstev v Rusiji in Katarju.

Aretirani uradniki bodo zaradi obtožb o sprejemanju več kot 150 milijonov ameriških dolarjev podkupnin deportirani v Združene države Amerike. Maradona – brez dlake na jeziku – pa je že dejal, da bi jim Blatter lahko kaj kmalu sledil.

Madurov predlog sicer ne preseneča. Legendarni argentinski nogometaš ima namreč prijateljske odnose s socialističnimi voditelji latinsko-ameriških držav. Star prijatelj je z nekdanjim kubanskim predsednikom Fidelom Castrom, na levi meči ima celo tatu njegove podobe. Prijateljeval je tudi s pokojnim venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom in trenutnim Bolivijskim predsednikom Evom Moralesom. S slednjima je tudi javno brcal žogo na nogometnem igrišču leta 2005.

Reuters