Svet

Interpol izdal šest tiralic, med iskanimi osebami ni Blatterja

STA/J.P.
3. 6. 2015, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Interpol je na zahtevo ameriških pravosodnih oblasti izdal tako imenovano rdeče obvestilo oziroma najvišjo stopnjo tiralice za štirimi izvršnimi delavci v športnem marketingu in dvema nekdanjima visokima funkcionarjema svetovne nogometne organizacije Fifa. Gre za obtožence za hudodelsko združevanje in sistematično podkupovanje v nogometu.

Reuters

Interpol, ki ima sedež v francoskem Lyonu, je svojim 190 državam članicam sporočil, da "rdeče obvestilo" za šesterico predstavlja mednarodno opozorilo, zato naj pomagajo pri iskanju in njihovi aretaciji.

"Rdeče obvestilo" ni mednarodni zaporni nalog, predvideva pa aretacijo ali začasno aretacijo iskanih oseb, ki bi lahko vodila v morebitno izročitev. Osebe, na katere se nanaša to obvestilo, so na Interpolovem seznamu najbolj iskanih ljudi.

Ameriško zvezno državno tožilstvo je minuli teden vložilo obtožnice proti 14 osumljencem za finančne zlorabe in nepravilnosti v Mednarodni nogometni zvezi, ki ji zadnjih 17 let predseduje 79-letni Švicar Sepp Blatter.

Na Interpolovem seznamu so se znašli nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner, sicer predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), predsednik južnoameriške nogometne zveze (Conmebol) Nicolas Leoz, Argentinci Alejandro Burzaco, Hugo in Mariano Jinkis ter Brazilec Jose Margulies, poznan tudi z imenom Jose Lazaro. Warner in Leoz sta bila aretirana v svojih državah. Warner je bil izpuščen, Leoz pa je v hišnem priporu.

Blatter je v četrtek sporočil, da bo odstopil s položaja predsednika ter sprožil postopke za izvedbo izrednega kongresa, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika.

Šesterica je v ZDA obtožena hudodelskega združevanja, finančnih malverzacij in pranja denarja v obdobju kar 24 let. Warner je obtožen sprejemanja podkupnine, preostala peterica pa je obtožena, da je plačevala oziroma se se je strinjala s plačevanjem podkupnin v višini 150 milijonov ameriških dolarjev z namenom pridobiti oziroma ohraniti donosne medijske in televizijske pravice za mednarodna nogometna tekmovanja.

Švicarska policija je prejšnji teden v Zürichu pred kongresom, na katerem so Blatterja izvolili za nov mandat predsednika, aretirala sedem Fifinih funkcionarjev.

Ameriške oblasti preiskujejo tudi sume, da je prek Fife potekal prenos denarja v višini deset milijonov dolarjev iz Južnoafriške republike na Warnerjev bančni račun v povezavi z izborom Južne Afrike za gostiteljico svetovnega nogometnega prvenstva leta 2010 v tej državi.

Švicarski organi pregona pa v posebni preiskavi preiskujejo domnevne nepravilnosti v izboru gostiteljev mundiala leta 2018 v Rusiji in leta 2022 v Katarju.

Blatter je sicer v četrtek sporočil, da bo odstopil s položaja predsednika ter sprožil postopke za izvedbo izrednega kongresa, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika.