Svet

Koliko ameriške vojaške opreme je dejansko v rokah ISIS

B.K.
1. 6. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iraški premier je razkril obseg izgubljene in ukradene opreme, ki je po porazih iraške vojske prišla v roke Islamske države, poroča birtanski časnik The Guardian.

Reuters

Iraške varnostne sile naj bi, po podatki poročila, izgubile 2300 oklepnih vozil Humvee, veliko strelnega orožja in streliva je v nedeljo dejal iraški premier Haider al-Abadi.

Do izgube vojaške opreme je prišlo, ko je iraška vojska lani zapustila svoje položaje in pobegnila pred napadom borcev džihadistične skupine ISIS, sedaj znane pod imenom Islamska država.

Natančne ocene vrednosti opreme zaenkrat ni mogoče podati, saj je šlo za različno opremljena in zaščitena vozila, a očitno gre za velikansko izgubo. Borci Islamske države so zavzeto opremo kasneje uporabili v spopadih na bojiščih v Iraku, nekatere Humveeje so uporabljali tudi za samomorilske bombne napade. 

Reuters
Iz Združenih držav naj bi po nekaterih podatkih v Sirijo odpotovalo več kot 10 tisoč prostovoljcev, ki so se borili na strani skrajnih islamistov.

Iraške varnostne sile so s podporo šiitskih milic sicer uspele ponovno zavzeti pomembna iraška mesta, a so sredi maja znova izgubile kontrolo nad pomembnim mestom Ramadi, ki leži v provinci Anbar, zahodno od glavnega mesta Bagdad.