Svet

Kitajska vztraja: Nihče se nas ne bo dotikal!

STA / T.C.
16. 5. 2015, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Odločnost Pekinga, da brani suverenost svoje države, je neomajna, je v pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem danes poudaril kitajski zunanji minister Wang Yi.

Reuters

Do Kerryjevega obiska na Kitajskem prihaja v času, ko so odnosi med državama močno napeti zaradi kitajskih aktivnosti v Južnokitajskem morju.

"Odločenost kitajske strani, da brani svojo suverenost in ozemeljsko celovitost, je trdna kot skala in neomajna," je dejal Wang na skupni tiskovni konferenci z ameriškim kolegom. Na ameriškem State Departmentu so že pred Kerryjevim obiskom napovedali, da se bodo pogovori vrteli okoli dogajanja v Južnokitajskem morju.

Reuters

V začetku maja je ameriški Pentagon v rednem letnem poročilu o kitajski vojaški moči posvaril pred pospešeno gradnjo umetnih otokov na omenjenem območju, kjer je Kitajska v sporu s petimi drugimi državami glede otokov Spratly. Kitajska naj bi doslej ustvarila že 800 hektarjev zemljišč tam, kjer je bilo prej le morje.

Pentagon še ne more potrditi, kaj je pravi namen kitajskega ustvarjanja kopnega v morju. Peking trdi, da gre za projekte, ki bodo izboljšali življenja ljudi, živečih na spornih otokih. Pentagon sumi, da gre za spreminjanje dejstev na terenu v sporu z ostalimi državami.

Sicer imata Kitajska in ZDA, največji svetovni gospodarstvi, močne gospodarske povezave. Kitajski predsednik Xi Jinping naj bi ZDA obiskal septembra.

Kerry se bo po srečanju s kitajskim zunanjim ministrom v okviru obiska na Kitajskem sestal še z več drugimi političnimi in vojaškimi voditelji. Kot so napovedali na ameriškem zunanjem ministrstvu, bo v času obiska izpostavil "zelo negativne posledice na podobo Kitajske, na njene odnose s sosedi, na regionalno stabilnost in morda tudi na ameriško-kitajske odnose", ki jih prinašajo sporne aktivnosti Pekinga na morju.

Reuters