Svet

Kdo uničuje Makedonijo?

Žiga Kariž
12. 5. 2015, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kljub temu da so makedonske oblasti pohitele z objavo imen in slik teroristov, ki naj bi bili krivi za pokol, ki se je ta konec tedna zgodil v Kumanovem, vse večji del javnosti za incident in nastale razmere krivi politike.

Twitter

V spopadih v Kumanovem je bilo po uradnih podatkih 37 ranjenih, umrlo pa je 8 policistov ter 14 oborožencev. Ulice in stavbe v naselju Divlje so porušene, pročelja stavb prerešetana in uničena zaradi različnih projektilov. Številni prebivalci tega območja so zaradi bojev ostali brez strehe nad glavo. Makedonska vlada je že napovedala, da bo prizadetim namenila tudi finančno pomoč, da bodo lahko znova uredili svoja življenja. 

Reuters

Včeraj bil v Makedoniji dan žalovanja. Presenetljivo se zdi, da so odnosi med Albanci in Makedonci boljši kot kadarkoli. Socialna omrežja so polna sporočil o enotnosti med narodoma in pozivov k strpnosti. Po facebooku se širi prošnja, naj vsakdo, ki bi opazil objavo, ki bi podpihovala sovraštvo, to nemudoma prijavi.

twitter

Uradne oblasti so medtem objavile slike in imena krivcev za spopad. To naj bi bili Muhamed Krasniqi, (vzdevek Komandant Mališeva), Mirsad Ndrecaj (vzdevek Komandant NATO), Sami Ukshini (vzdevek Komandant Sokoli), Beg Rizaj (vzdevek Komandant Begu) in Deme Shehu (vzdevek Juniku). Vseh pet jih je s Kosova in naj bi bili izkušeni in izurjeni borci s povezavami v politiki.

Reuters

A zakaj natančno so se v soboto vneli spopadi in kdo je v resnici napadel koga, ostaja neznano. Medtem ko je iz makedonskih poročil razbrati, da naj bi njihova policija napadla teroristično skupino, ker je ta pripravljala napade na strateške cilje, srbski mediji poročajo, da naj bi oborožena skupina Albancev poskušala zavzeti manjšo kasarno ob meji.

Makedonska javnost se tudi sprašuje, zakaj je bil potreben spopad v gosto naseljenem mestnem območju. Glede na to, da naj bi se skupina pripravljala za izvajanje terorističnih napadov na območju Skopja, mnogi menijo, da bi z njimi lahko obračunali na prostem ter zmanjšali število žrtev med policisti.

Od incidenta se je že distancirala tako albanska kot kosovska uradna oblast. Srbija je premierju Gruevskemu izrazila podporo in izrekla sožalje, medtem ko je bolgarski premier Bojko Borisov Gruevskemu svetoval, naj odstopi za dobro države.

Makedonski aktivsti, ki že dalj časa z mirnimi demonstracijami zahtevajo odstop predsednika vlade, so se včeraj pridružili žalovanju v čast padlih v bojih. Ob tem pa opozarjajo, da uradni vladni razlagi dogodkov ne verjamejo. Prepričani so, da je do incidenta prišlo zgolj zato, da bi se odvrnilo pozornost od afere, ki je nastala, ko je opozicija razkrila, da je vlada neupravičeno nadzorovala kar 20.000 ljudi, manipulirala z volitvami in prikrivala umor. Aktivisti se tudi bojijo, da bo vlada poskušala uvesti izredne razmere, s katerimi bi lahko preprečila nadaljnje proteste, glavne akterje pa celo zaprla.

Twitter