Svet

Mubarak zaradi korupcije obsojen na tri leta zapora

STA/G.G.
9. 5. 2015, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Egiptovsko sodišče je danes nekdanjega predsednika Egipta Hosnija Mubaraka in njegova sinova obsodilo na tri leta zapora zaradi korupcije. V ponovnem sojenju so jih znova spoznali za krive poneverbe več milijonov evrov. Na začetku leta je sicer prizivno sodišče razveljavilo prejšnjo sodbo v tem primeru in zahtevalo ponovno sojenje.

Reuters

Kazensko sodišče je vsem trem naložilo še plačilo denarne kazni v višini 125 milijonov egiptovskih funtov oz. okoli 14,6 milijona evrov.

Primer je povezan z očitki, da so Mubarak in njegova sinova porabili več kot 100 milijonov egiptovskih funtov oz. okoli 11,7 milijona evrov javnega denarja za svoje zasebne rezidence. Za zdaj še ni jasno, ali se lahko obsojenci na sodbo pritožijo, še piše dpa. 87-letni Mubarak zaradi krhkega zdravja ostaja v vojaški bolnišnici v Kairu.

Prizivno sodišče je januarja sicer razveljavilo lansko obsodbo trojice na večletne zaporne kazni v istem primeru in odredilo ponovno sojenje.

Mubarak je Egiptu vladal skoraj 30 let, dokler ga arabska pomlad leta 2011 ni prisilila k umiku s položaja. Novembra lani je sicer sodišče oprostilo Mubaraka obtožb sodelovanja pri umoru protestnikov leta 2011. Naslednji mesec bo prizivno sodišče odločalo o pritožbi na to sodbo.