Slovenija

Z živo verigo knjige v novo enoto Mariborske knjižnice

G.G.
9. 5. 2015, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mariborska knjižnica odpira novo enoto v Selnici ob Dravi, kjer je bila doslej prisotna le z bibliobusom. Nahajala se bo v novo zgrajenem Hramu kulture Arnolda Tovornika, ki ga bodo uradno odprli 15. maja. Že danes pa bodo z živo verigo izvedli prenos knjig iz občinske stavbe do nove knjižnice.

Arhiv Svet24

V živi verigi pričakujejo najmanj 300 ljudi. S tem dejanjem želijo po navedbah občine simbolično prispevati k dvigu bralne kulture v kraju.

Knjižnica Selnica bo obsegala 400 kvadratnih metrov prostora in predstavlja 20. v mreži enot Mariborske knjižnice. Kot je pojasnila direktorica Dragica Turjak, bo nova enota zaenkrat hranila okoli 20.200 knjig in drugega gradiva.

Selniška občina je minuli dve leti namenjala Mariborski knjižnici povečana sredstva za nakup gradiva, zato so lahko pripravili razmeroma bogato zbirko. Občina naj bi tudi zagotovila sredstva za knjižničarja, ki bo delal v enoti.

Knjižnica bo odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih popoldne ter ob sobotah dopoldne. Enkrat mesečno ob sobotah je po besedah Turjakove predvidena ura pravljic, dva do trikrat na leto pa tudi literarne in druge prireditve za odrasle.

Knjižnica bo vrata za obiskovalce odprla 15. maja, ko bodo tudi uradno odprli nov Hram kulture Arnolda Tovornika. Ta je bil delno sofinanciran s sredstvi Evropske unije in sodi med največje pridobitve občine v zadnjih desetletjih. Sodobno oblikovana in zasnovana zgradba v središču Selnice ob Dravi vključuje poleg knjižnice še prireditveni dvorani, turistično pisarno in kavarno.

Objekt bodo uradno odprli z gledališko multimedijsko predstavo Zadnja vaja, v kateri bo sodelovalo več kot 180 kulturnikov in umetnikov različnih generacij. Režiser predstave je domačin Boris Bezić, ki je k sodelovanju povabil tako profesionalne kot ljubiteljske igralce, plesalce ter glasbenike iz lokalnega okolja. Dogajanje se bo zaključilo s koncertom Vlada Kreslina in Malih bogov.