Svet

Minuta molka za 147 študentov, ubitih v napadu na študentski kampus v Keniji

sta/mv
27. 4. 2015, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na pobudo Evropskega združenja univerz (EUA) bo danes ob 12. uri v več evropskih mestih minuta molka v spomin na 147 študentov, ubitih v napadu na študentski kampus v Keniji. Akciji se pridružujejo tudi slovenske univerze in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

Kljub temu, da je 27. april v Sloveniji dela prost dan in se ne bodo mogli pridružiti simbolični prekinitvi študijskega procesa, ŠOS poziva vso akademsko skupnost, da se ob tej uri spomni preminulih študentov, s hvaležno mislijo, da lahko študirajo v miru, so sporočili iz ŠOS. "Kljub oviram, s katerimi se srečujemo v visokošolskem izobraževanju pri nas, moramo biti vseeno hvaležni za to, da lahko študiramo v miru in izražamo svoja stališča, ne da bi bili zaradi tega kakorkoli ogroženi ali preganjani," je dejal predsednik ŠOS Žiga Schmidt. Kljub temu, da napad na študente v Keniji izstopa po samem načinu in velikem številu žrtev, pa v krovni študentski organizaciji opozarjajo, da se napadi na akademsko skupnost po svetu dogajajo praktično vsak dan.

Nasilje v nasprotju s temeljnimi vrednotami univerze

V ŠOS so prepričani, da je vsako dejanje nasilja v nasprotju s temeljnimi vrednotami univerze, ki izhaja iz svobode mišljenja in izražanja, strpnosti ter enakopravnosti. Prav tako pa pušča uničujoč vpliv na raziskovanje in poučevanje ter tako dolgoročno škodi ne samo znanstvenemu in kulturnemu napredku, ampak tudi razvoju demokratične družbe, so zapisali. Na ŠOS, ki je sicer član Evropske zveze študentskih organizacij (ESU), ob tem opozarjajo na pravico do izobraževanja pod enakimi pogoji za vse posameznike, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Tudi slovenske univerze so pozvale svoje članice, da se pridružijo tej mednarodni akciji.

V krvavem napadu na kampus univerze v Garissi na vzhodu Kenije je bilo 2. aprila ubitih 147 študentov te univerze. Odgovornost za napad je prevzela somalijska skrajna milica al Šebab, šlo pa naj bi za maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji.