Svet

Kitajska: Severna Koreja ima že 20 jedrskih konic

The Guardian/B.K.
23. 4. 2015, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kitajski strokovnjaki trdijo, da ima severnokorejska vojska arzenal 20 jedrskih bojnih konic in sposobnost bogatenja urana, s katerim lahko do naslednjega leta to število podvojijo.

Reuters

Nova kitajska ocena o severnokorejski vojaški zmogljivosti je bistveno višja od vseh dosedanjih ocen.

Eden izmed vodilnih strokovnjakov o severnokorejskem jedrskem programu Sigfried Hecker sicer pravi, da ta ocena povečuje izziv s katerim se sooča mednarodna skupnost pri preprečevanju Pjongjanga za jedrsko razorožitev.

Kitajska ocena odraža vse večjo zaskrbljenost Pekinga o jedrskih ambicijah Severne Koreje. Njen jedrski program se namreč razvija hitreje, kot so Kitajci mislili do sedaj.

Severna Koreja ima izjemno aktiven program razvoja jedrskega orožja in balističnih izstrelkov, vendar se strokovnjaki ne strinjajo glede tega kako velik napredek so pri tem razvoju naredili.

Pojasnimo: Da bi Severna Koreja lahko resno ogrozila Združene države Amerike, bi jedrsko konico morala izstreliti na ozemlje ZDA. To je načeloma najlažje storiti s tako imenovanim balističnim izstrelkom. Gre za tehnologijo, ki konico izstreli v vesolje, kjer ta počaka da se Zemlja zavrti. Konica nato pade nazaj na Zemljo, na prej izračunano točko.

Leta 2012 je Pjongjang že pokazal, da ima zmogljivosti za izstreljevanje stvari v orbito, saj so tja poslali satelit. Strokovnjaki sicer še vedno menijo, da pa še niso osvojili tehnologije ponovnega vstopa, ki je potrebna za medcelinske balistične izstrelke.