Svet

Nemški strojevodje začenjajo stavko

STA
21. 4. 2015, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Strojevodje nemškega železniškega operaterja Deutsche Bahn bodo zaradi spora glede delovnih pogojev danes začeli novo stavko, ki bo trajala več dni. Ob 15. uri jo bodo začeli v tovornem prometu, v sredo pa jo bodo razširili še na potniški promet. Deutsche Bahn se že pripravlja na nove zamude in odpovedi vlakov.

Reuters

V potniškem prometu bodo stavkali do četrtka do 21. ure, v tovornem pa do petka do 9. ure, so sporočili iz sindikata strojevodij GDL, ki ga vodi Claus Weselsky. Kot je dejal Weselsky, so strojevodje naveličani "norčevanja" s strani vodstva Deutsche Bahn. Podjetje so obtožili, da se v resnici ne želi pogajati.

V Deutsche Bahn te obtožbe zavračajo. Izvršni direktor Rüdiger Grube je v ponedeljek še upal, da se bodo stavki izognili, a sindikat njegovih želja ni uslišal. Podjetje je v ponedeljek že sklicalo sestanek krizne ekipe, ki bo skušala kar se da zmanjšati pričakovano škodo.

V GDL za strojevodje zahtevajo petodstotno zvišanje plače, eno uro krajši delovni teden in omejitev možnih nadur. Ena od bolj spornih točk je tudi položaj 3100 strojevodij t. i. ranžirnih lokomotiv, za katere sindikat zahteva izenačitev s približno 20.000 strojevodji v potniškem in tovornem prometu.