Svet

Francija vztraja pri gejevskem veleposlaniku, ki mu Vatikan zavrača agrema

STA
15. 4. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francija je danes sporočila, da vztraja pri izbiri diplomata, ki je gej, za veleposlanika v Vatikanu, čeprav mu Sveti sedež tri mesece po imenovanju še vedno ni dal agremaja in o tem še vedno molči.

Wikipedia

"Francija je izbrala svojega veleposlanika v Vatikanu. Izbira je bila Laurent Stefanini in to ostaja francoski predlog," je danes sporočil tiskovni predstavnik vlade v Parizu Stephane Le Foll. Dodal je, da so v teku pogajanja in da v Parizu čakajo na odgovor Vatikana.

Dolgotrajno čakanje na agrema je neobičajno in verjetno nakazuje zavrnitev.

Vatikan kandidata za veleposlanika običajno odobri približno mesec po njegovem imenovanju. Če pa je odgovor ne, Sveti sedež o tem ne podaja nobenih javnih izjav.

Francoska vlada je 55-letnega Stefaninija za veleposlanika imenovala 5. januarja. Na zunanjem ministrstvu so ga opisali kot "enega izmed naših najboljših diplomatov".

Stefanini sicer dobro pozna Rim. Šef protokola v Elizejski palači je bil v letih 2001-2005 drugi človek veleposlaništva v večnem mestu.

Francija je že leta 2007 gejevskega diplomata Jeana-Loupa Kuhn-Delforgea imenovala za veleposlanika v Vatikanu. Pariz ni od Svetega sedeža nikoli prejel odgovora in je zato sčasoma za položaj predlagal drugega človeka.

A za razliko od Kuhn-Delforgea je Stefanini samski in zelo diskreten glede zasebnega življenja. Je predan katolik in ima dobre zveze v rimski kuriji, je poročal francoski časnik Le Monde. Italijanski Il Messagero pa ga je orisal tudi za zelo kultiviranega, absolutno diskretnega človeka.

Po poročanju bloga Vatican Insider časnika La Stampa bi lahko bil za zeleno luč Vatikana problem Stefaninijevo stališče glede istospolnih porok in ne njegova spolna usmeritev.

V Franciji so kljub nasprotovanju katoliške cerkve leta 2013 uzakonili istospolne poroke.