Svet

Da nam je bilo v Jugoslaviji bolje meni 86% Hrvatov in 92% Bosancev

index.hr/mojevrijeme.hr/B.K.
8. 4. 2015, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Raziskava hrvaškega portala MojeVrijeme.hr kaže, da kar 86 odstotkov hrvaških anketirancev, ki so imeli izkušnjo življenja v SFR Jugoslaviji, verjame, da so v nekdanjem sistemu živeli bolje. 74 odstotkov bi pod določenimi pogoji raje živelo v enostrankarskem sistemu, 40 odstotkov pa jih misli, da je bil Josip Broz – Tito pozitivna oseba.

Reuters

Študija »Nam je nekoč bilo bolje?« je bila izvedena med več kot 1700 državljani Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, ki so starejši od 45 let.

Da se je v nekdanji državi živelo bolje ali mnogo bolje misli kar 82 odstotkov izprašanih prebivalcev Hrvaške in kar 92 odstotkov izprašanih prebivalcev Bosne in Hercegovine. Da je v nekdanjem sistemu bilo slabše, veliko slabše ali enako pa meni 14 odstotkov izprašanih Hrvatov in 8 odstotkov izprašanih Bosancev.

MojeVrijeme.hr

Poleg tega 14 odstotkov vprašanih zase odkrito priznava, da so Jugonostalgiki, medtem ko se jih 62 odstotkov ne vidi kot takšne.

Kar 60 odstotkov anketiranih Hrvatov sicer ne bi imelo problemov z življenjem v enopartijskem sistemu, če bi lahko v njem svoje življenje živeli v blaginji.

Tito - diktator ali dober človek?

Reuters

MojeVrijeme.hr

Med vrednotami, ki so se v SFRJ bolj cenile je po mnenju anketirancev na prvem mestu gotovost zaposlitve, sledijo pa ji javno zdravje, prijateljstvo, izobraževanje, družina.

O Titu 40 odstotkov vprašanih meni, da je bil pozitivna oseba in le 8 odstotkov, da je bil diktator. Med verniki je ta odstotek nekoliko večji, a ne veliko. 14 odstotkov vernih anketirancev namreč meni, da je bil Tito diktator, 31 odstotkov pa jih meni, da je bil pozitivna oseba.

Pri vprašanju kupne moči 28 odstotkov vprašanih meni, da si lahko danes privoščijo več stvari, 55 odstotkov pa jih meni, da so si lahko nekoč privoščili več osnovnih dobrin kot je denimo električna energija.

Kar 91 odstotkov pa jih meni, da so otroci v Jugoslaviji odraščali v varnejšem in stabilnejšem okolju, le 4 odstotke pa misli, da je okolje za vzgojo in razvoj otrok boljše danes.

Wikipedia

Več kot 70 odstotkov vprašanih misli, da bi se morale vrniti mladinske delovne brigade. Proti temu je 15 odstotkov vprašanih.