Svet

Italijanski partizani zahtevajo zamrznitev zakona o fojbah

STA / T.C.
8. 4. 2015, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tajništvo Vsedržavne zveze partizanov Italije (Anpi) je na italijansko vlado premierja Mattea Renzija po poročanju Primorskega dnevnika naslovilo zahtevo po zamrznitvi izvajanja zakona iz leta 2004, s katerim je Italija 10. februar razglasila za dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre.

Arhiv Svet24

Nekdanji italijanski partizani menijo, da je izvajanje tega zakona v popolnem nasprotju z vrednotami, načeli in členi italijanske ustave. Svojo zahtevo utemeljujejo z zlorabo državnih odlikovanj, ki so jih podelili v okviru obeleževanja omenjenega dne. Med letošnjimi odlikovanci so namreč tudi fašisti, ki so bili obdolženi vojnih zločinov.

Arhiv Svet24

"Italija ne more in ne sme na osnovi dneva spomina in tudi ne na osnovi drugih zakonov odlikovati ljudi, ki so se borili na stran Salojske republike, in to v imenu neke morebitne sprave. Nič in nikogar ni treba spraviti, treba je le spoštovati zgodovino in ustavo, ki se je rodila iz odporniškega gibanja," so poudarili v Anpi.

Slovensko zunanje ministrstvo je v zvezi z letošnjo podelitvijo priznanj v minulih dneh na pogovor poklicalo italijansko veleposlanico v Sloveniji Rossello Franchini Sherifis.

Kot so konec minulega tedna še pojasnili, spremljajo tudi postopek revizije glede določenih odlikovancev, ki poteka v italijanskem parlamentu.

Italijanska vlada je ob dnevu spomina na fojbe in eksodus letos podelila medalje 300 fašistom iz Salojske republike. Med njimi je tudi pet vojnih zločincev, obtoženih ubojev in mučenja Italijanov in Jugoslovanov, požiga hiš, kraje, ukazov za ustrelitev partizanov in sporočanja imen oseb za odpošiljanje v nemška koncentracijska taborišča.

Arhiv Svet24