Svet

Turčija pod Bosporjem načrtuje 'mega' predor

sta/mv
28. 2. 2015, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Turčija je ta teden razkrila ambiciozen načrt izgradnje 6,5 kilometra dolgega 'mega' predora pod bosporsko ožino. Projekt, ki bo povezal evropski in azijski del Istanbula, je po ocenah vreden 3,5 milijarde dolarjev, zgrajen pa naj bi bil do leta 2020. Predor bo imel tri ravni, ena bo namenjena železnici, dve pa cestnemu prometu.

Wikipedia

Država za projekt ne bo namenila niti centa, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal turški minister za promet Lufti Elvan. Graditelj predora bo namreč pokril stroške izgradnje, ki pa se mu bodo poplačali kasneje iz naslova cestnine za predor. Železnica bo potekala med dvema hitrima cestama, vse tri linije pa bodo navezane na obstoječe, ki vodijo proti centru mesta. Tako se bo občutneje skrajšal čas potovanja proti središču Istanbula, zmanjšala pa se bo tudi gneča na cestah. Turčija poleg tega predora načrtuje tudi izgradnjo kanala skozi Istanbul, ki bi ladjam omogočal plovbo iz Marmarskega morja v Črno morje mimo Bosporja.

Turški predsednik z drznimi načrti

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ima sicer drzne infrastrukturne načrte, med temi tudi izgradnjo novega mostu čez Bospor in tretje letališče. Nekateri so zaradi tega do njega zelo kritični, saj naj bi imeli njegovi načrti negativne učinke na okolje. Bospor, ki deli Istanbul s 16 milijoni prebivalci na dva dela, je četrta najbolj prometna plovna pot na svetu in skupaj z morsko ožino Dardanele povezuje Črno morje z Mediteranskim.