Svet

Preiskovalci ZN pripravljeni objaviti seznam vojnih zločincev v Siriji

STA/G.G.
20. 2. 2015, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Preiskovalci Združenih narodov so danes sporočili, da so pripravljeni objaviti tajne sezname domnevnih vojnih zločincev v Siriji, da bi tako pomagali zajeziti drastično rast kršitev človekovih pravic v tej nemirni državi.

flickr

Preiskovalna komisija ZN je izrazila upanje, da bi lahko z objavo seznama, ki ga je sestavljala med skoraj štiriletno državljansko vojno v Siriji, domnevne storilce odvrnili od nadaljevanja nasilja in bi tako lahko morebiti bolje zaščitili ljudi pred zlorabami.Štiričlanska komisija, ki jo vozi Brazilec Paolo Pinheiro, je sestavila štiri sezname posameznikov in skupin, za katere trdi, da so izvajali vojne zločine in zločine proti človečnosti, z objavo imen pa želi opozoriti na grozodejstva.

V konfliktu v Siriji je življenje izgubilo že več kot 210.000 ljudi, približno polovica prebivalstva države pa je morala zapustiti domove, odkar je marca 2011 izbruhnilo nasilje.Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na neimenovan diplomatski vir, bi lahko preiskovalci imena objavili naslednji mesec na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice, ki je to komisijo oblikoval septembra 2011.

V danes objavljenem poročilu so preiskovalci Varnostni svet ZN pozvali, naj se primeri teh zločinov v Siriji obravnavajo na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC). Istočasno so predlagali, da bi sirske zločine preganjali na ad hoc mednarodnem sodišču, za kar načeloma ne bi potrebovali blagoslova Varnostnega sveta ZN.