Svet

Nemčija zavrača predlog iz Aten

STA
19. 2. 2015, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemčija je le nekaj ur zatem, ko je Grčija v Bruselj uradno poslala prošnjo za podaljšanje obstoječega programa evropske pomoči, predlog Aten zavrnila. "Pismo iz Aten ni nikakršen vsebinski predlog rešitve," je dejal tiskovni predstavnik finančnega ministrstva Martin Jäger.

Reuters

Grki so danes v Bruselj poslali uradno prošnjo za podaljšanje aktualnega predloga pomoči. Še danes bo vsebino preučila tako imenovana delovna skupina območja z evrom, v petek popoldne pa je v Bruslju napovedano srečanje finančnih ministrov.

Vsebina pisma uradno še ostaja skrivnost. Evropa pa je že zavrnila možnost, da bi Grčiji dala denar, Atene pa ne bi izpolnjevale varčevalnih planov.

Časovnica je precej tesna, saj se 28. februarja izteče aktualni program pomoči Evrope za Grčijo. 

V grški vladi so medtem bolj optimistični. Neuradno računajo, da bodo posojilodajalci podprli 95 odstotkov vsebine njihovega pisma. Atene obljubljajo poplačilo vseh dolgov in prepoznavajo svoje obveznosti. Prav tako se je grška vlada pod vodstvom premiera Aleksisa Ciprasa pripravljena zavezati, da ne bo sprejemala enostranskih odločitev.

A hkrati grške oblasti vztrajajo tudi pri ukrepih, ki bi olajšali breme varčevanja za prebivalstvo.