Svet

Namestnika ruskega ministra za obrambo tarči novih sankcij EU zaradi Ukrajine

STA
16. 2. 2015, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Danes so začele veljati nove sankcije EU zaradi konflikta v Ukrajini, ki se nanašajo na 19 posameznikov in devet pravnih oseb. Med njimi sta tudi namestnika ruskega obrambnega ministra, izhaja iz seznama, ki je bil objavljen v uradnem listu Evropske unije.

Komikblogs

Anatolij Antonov in Arkadij Bahin sta se se na seznamu znašla, ker v funkciji namestnikov ruskega obrambnega ministra sodelujeta pri oblikovanju in izvajanju politike ruske vlade. "Ta politika ogroža ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine," piše v uradnem listu unije.

Sankcije vključujejo prepoved potovanja v države članice unije in zamrznitev morebitnega premoženja v teh državah.

Poleg njiju so tarča najnovejših sankcij še trije ruski državljani - direktor glavnega operativnega oddelka in namestnik vodje generalštaba oboroženih sil Rusije Andrej Kartapolov, poslanec ruske dume Josif Kobzon, ki je bil imenovan za častnega konzula samooklicane Ljudske republike Doneck v Rusiji, in namestnik predsednika odbora ruske dume za vprašanja etnične pripadnosti Valerij Raškin. Je ustanovitelj civilnega gibanja Domoljubna fronta Rdeča Moskva, ki je organiziralo javne proteste v podporo separatistom.

Med Ukrajinci so na seznamu poveljniki štirih oboroženih separatističnih skupin - Prvi kozaški polk, Rusič, Šparta in Somali. Preostali Ukrajinci na seznamu omejevalnih ukrepov unije so ministri oz. njihovi namestniki v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk, vrhovni poveljnik ljudske milice v Lugansku in namestnik generalnega tožilca v Lugansku.

Nove sankcije so uperjene še proti osmim oboroženim separatističnim skupinam in ruskemu ljudskemu gibanju Novorosija. Ustanovljeno je bilo leta 2014, vodi pa ga ruski častnik Igor Strelkov, ki je član glavnega obveščevalnega direktorata generalštaba oboroženih sil Rusije, še navajajo v uradnem listu.

Zunanji ministri EU so se o sankcijah dogovorili minuli mesec, po smrtonosnih napadih na mesto Mariupol, v katerih je bilo ubitih več kot 30 civilistov. Njihovo uveljavitev so nato v podporo diplomatskim prizadevanjem za mirovni dogovor v Minsku zadržali, a so se voditelji EU na vrhu minuli četrtek odločili, da bodo kljub doseženemu dogovoru vendarle začele veljati.

Z današnjo razširitvijo seznama tarč sankcij je na njem po novem 151 posameznikov in 37 pravnih oseb.