Svet

Na vzhodu Francije oskrunjenih več sto judovskih grobov

STA
16. 2. 2015, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na judovskem pokopališču na vzhodu Francije je bilo oskrunjenih več sto grobov, je v nedeljo sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Kot je dejal, gre za podlo dejanje in francoske oblasti bodo naredile vse, da najdejo krivca.

Reuters

Gre za pokopališče s približno 400 grobovi, od katerih jih je bilo na različne načine poškodovanih kakih 300.

Predsednik alzaške regije Philippe Richert je videz pokopališča opisal kot podobo opustošenja. Nagrobne plošče in kamni, od tega nekateri izjemno težki, ki segajo še v 19. stoletje, so razbiti in podrti na tla. To po besedah Richerta priča o tem, da je šlo za namerno uničevalno dejanje.

"Država ne bo tolerirala te nove žalitve, ki je v nasprotju z vrednotami, ki jih delijo vsi Francozi," je dejal Cazeneuve. Francoski predsednik Francois Hollande je dejanje označil kot barbarsko.

Po uničenju na judovskem pokopališču in strelskih napadih v danskem Koebenhavnu, ki so spominjali na teroristične napade v Parizu v začetku januarja, je francoski premier Manuel Valls danes pozval islamsko skupnost v Franciji, naj sprejme odgovornost za boj proti "islamo-fašizmu".

"Za boj proti temu islamo-fašizmu, kajti tako je treba to imenovati, moramo svojo moč črpati iz enotnosti. Ne smemo popustiti niti strahu niti delitvam," je dejal Valls.

Zagotovil je tudi, da Francija ne želi odhoda Judov iz države v Izrael, in izrazil obžalovanje zaradi izjav izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Prav on je namreč Jude po napadih konec tedna na Danskem povabil v Izrael.

"Moje sporočilo francoskih Judom je naslednje: Francija je ranjena prav tako kot vi in Francija ne želi vašega odhoda. Znova vam izreka svojo ljubezen, podporo in solidarnost," je še dejal Valls.