Svet

Boko Haram napadel večje mesto v Nigeriji; predsednik kliče ZDA na pomoč

STA
14. 2. 2015, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skrajneži islamistične milice Boko Haram so danes sprožili napad na večje mesto Gombe na severovzhodu Nigerije. Po hudih spopadih je vojski sicer uspelo pregnati napadalce, a pričakujejo nove napade. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je že pozval ZDA, naj okrepijo svojo pomoč v boju proti Boko Haramu.

Posnetek Boko Haram

Napadalci Boko Harama so zavzeli nadzorno točko ob vstopu v mesto. Zatem so izbruhnili hudi spopadi z vojaki, ki so na pomoč poklicali tudi letalstvo.

Danes bi sicer v Nigeriji morale potekati volitve, a so jih zaradi nasilja na severovzhodu države preložili. Območje je namreč pod nadzorom Boko Harama, ki od tam napada tudi sosednje Niger, Kamerun in Čad.

Zaradi stopnjevanja nasilja in napadov je nigerijski predsednik Jonathan za ameriški časnik Wall Street Journal ocenil, da bi lahko v boju proti tej skupini, ki terorizira območje, več storile tudi ZDA. "Ali se ne borijo proti IS? Zakaj torej ne pridejo tudi v Nigerijo," je dejal nigerijski predsednik.

V Pentagonu so ga že zavrnili; kot je dejal tiskovni predstavnik, kontraadmiral John Kirby, ZDA nimajo nobenih načrtov, da bi poslale svoje vojake v Nigerijo.