Svet

Francoski socialisti na ključnih nadomestnih volitvah premagali skrajno desnico

STA/G.G.
9. 2. 2015, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francoski socialisti so sporočili, da je njihov kandidat Frederic Barbier slavil na nedeljskih nadomestnih volitvah v francoskem departmaju Doubs in bo tako zasedel izpraznjen poslanski sedež v parlamentu. Osvojil naj bi 52 odstotkov glasov in tako ugnal kandidatko skrajno desne Nacionalne fronte (FN) Sophie Montel.

Reuters

Montelova je še v prvem krogu, v katerem je izpadla desnosredinska Unija za ljudsko gibanje (UMP) Nicolasa Sarkozyja, osvojila kar precej več glasov kot Barbier. Ta bo v parlamentu sedaj nadomestil nekdanjega ministra za gospodarstvo, socialista Pierra Moscovicija, ki je novembra lani postal evropski komisar.

Če bi zmagala Montelova, bi FN v narodni skupščini osvojila tretji sedež, socialisti pa bi izgubili absolutno večino 289 glasov. FN Marine Le Pen je sicer doslej precej pridobivala na podpori, saj je njena protipriseljenska in protievropska retorika naletela na odobravanje pri volivcih, ki so jih razočarali neuspehi tradicionalnih strank, da ponovno zaženejo francosko gospodarstvo. FN je na lanskih volitvah v Evropski parlament na primer osvojila več glasov kot socialisti in UMP.

Pri nedeljskih volitvah je šlo za pomembno preizkušnjo za francoske socialiste in predsednika Francoisa Hollanda in prve volitve po januarskih krvavih terorističnih napadih v Parizu.

Hollande je sicer z odzivom na tragedije pridobil na podpori, potem ko pred tem njegova priljubljenost padla na najnižjo raven za kateregakoli francoskega predsednika v moderni zgodovini.