Svet

Obama za omilitev varčevalnih ukrepov v Grčiji

STA
2. 2. 2015, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Grčija ne bo mogla doseči močnega gospodarskega okrevanja, če grške oblasti na bodo omilile varčevalnih ukrepov, je za ameriško televizijsko mrežo CNN v nedeljo dejal ameriški predsednik Barack Obama. Kot je poudaril, ameriška izkušnja kaže, da je rast najboljši način za zmanjšanje primanjkljaja in za solventnost države.

Reuters

"Ko imaš gospodarstvo, ki pada, mora obstajati strategija rasti in ne samo prizadevanja za vse večje ožemanje prebivalcev, ki jim je vse huje," je dejal predsednik ZDA v odgovoru o razmerah v Grčiji ter izpostavil, da "ne moreš še naprej izžemati držav, ki so sredi depresije". "Na neki točki mora priti do strategije rasti, da bi lahko odplačali dolgove in s tem odpravili težave," je dodal.

Po njegovi oceni Grčija nujno potrebuje reforme, a hkrati je opozoril, da je drastične spremembe težko uveljaviti v gospodarstvu v krizi. "Te spremembe je težko uvajati, če življenjski standard pade za 25 odstotkov, saj družba tega več ne more vzdržati," je dejal.

Od leta 2008 se je grško gospodarstvo skrčilo za četrtino. Grški finančni minister Janis Varufakis želi doseči nov dogovor z mednarodnimi posojilodajalci o grškem dolgu in se s tem namenom te dni mudi na obisku v evropskih prestolnicah.

Obama je še izrazil upanje, da bo Grčija ostala v evroobmočju, menil pa, da da bodo potrebni kompromisi vseh strani.

Glede ZDA pa je Obama dejal, da bodo končali "proizvodnjo kriz in brezobzirne varčevalne ukrepe," ki jih povzročajo avtomatični proračunski rezi. Obama naj bi danes predstavil nov predlog proračuna, ki kljub nasprotovanju republikancev v kongresu predvideva večjo porabo.