Svet

V ŽIVO: Prenos iz Pariza - zbranih 1,5 milijona ljudi! Povsod žalujejo, varnost na vrhuncu

K.S. / T.C.
11. 1. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

PRENOS V ŽIVO IZ PARIZA - Shod ob dnevu solidarnosti po terorističnih napadih, v katerih je umrlo 17 oseb. Zbralo se je več kot milijon oseb, v prvi vrsti pa so največji svetovni voditelji. Varnostni ukrepi so izjemni!

Na shodu v znak solidarnosti z žrtvami terorističnega napada na francoski satirični tednik Charlie Hebdo se je danes po navedbah organizatorjev samo na ulicah Pariza zbralo od 1,3 do 1,5 milijona ljudi, medtem ko se je v ostalih francoskih mestih dodatno zbralo več kot milijon ljudi. V prvi vrsti so roke sklenili številni svetovni voditelji, ki so na pohod krenili ob boku francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Shoda se udeležujeta tudi slovenski premier Miro Cerar in zunanji minister Karel Erjavec.

Na Hollandovi levi sta na pohod, ki se ga udeležujejo tudi svojci ubitih v napadih, med drugimi krenila nemška kanclerka Angela Merkel in palestinski predsednik Mahmud Abas, na njegovi desni pa izraelski in britanski premier Benjamin Netanjahu in David Cameron. Prišel je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Cameron je pred začetkom shoda menil, da bo nasilje skrajnežev svet ogrožalo še mnogo let. "V Britaniji se soočamo z zelo podobno grožnjo, grožnjo fanatičnega ekstremizma," je dejal.

Italijanski premier Matteo Renzi pa je dejal, da je Evropa močnejša kot strah, v Parizu pa so se zbrali, da bi skupaj poslali sporočilo, da bo Evropa zmagala v boju proti terorizmu.

Voditelji, ki so se žrtvam poklonili z minuto molka, so na krajši pohod krenili v bližini prostorov satiričnega tednika Charlie Hebdo, kjer sta napadalca ubila 12 ljudi. Iz druge smeri pa so povorko povedli svojci žrtev napadov v Parizu.

Mnogi so vzklikali "Charlie! Charlie!" v spomin na ubite karikaturiste tednika.

Nepregledne množice so zajele pariške ulice, spontano ploskale, pele francosko himno in nosile napise "Jaz sem Charlie".

Shode solidarnosti so pripravili tudi drugod po Franciji - po podatkih policije se jih je udeležilo kar okoli 600.000 ljudi - in po svetu. V Bruslju se je zbralo več kot 20.000 ljudi, v Berlinu več kot 18.000, na Dunaju pa okoli 12.000 ljudi.