Svet

V boju za novo Kolindo ali starega Iva trenutno brez posebnosti

STA / T.C.
11. 1. 2015, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Hrvaškem to nedeljo poteka drugi krog predsedniških volitev, na katerih lahko volivci izbirajo med kandidatoma Ivom Josipovićem in Kolindo Grabar Kitarović.

Arhiv Svet24

Na Hrvaškem so davi odprli 6260 volišč, na katerih nekaj manj kot 3,8 milijona volivcev lahko izbira predsednika države med sedanjim predsednikom Ivom Josipovićem in kandidatko HDZ Kolindo Grabar Kitarović. Po podatkih državne volilne komisije se je volitev, ki potekajo brez zapletov, takoj po odprtju volišč udeležilo veliko volivcev.

Na volišče je takoj po odprtju pohitel Josipović. "Med prvimi sem prispel na volišče, da povabim naše volivce, naj izkoristijo volilno pravico in podelijo glas kandidatu, za katerega menijo, da je najboljši," je dejal novinarjem na enem od zagrebških volišč. Kot je dodal, pričakuje rekordno visoko udeležbo.

Arhiv Svet24

V prvem krogu predsedniških volitev 28. decembra je bila volilna udeležba 47-odstotna, Josipović pa je tesno premagal Grabar Kitarovićevo z nekaj več kot enim odstotkom razlike.

Po podatkih državne volilne komisije volitve za zdaj potekajo brez težav tudi v tujini. Hrvati lahko izkoristijo volilno pravico v približno 50 državah. V Avstraliji so volitve že zaključili.

Volišča na Hrvaškem se bodo zaprla ob 19. uri, ko se bo zaključil tudi dvodnevni volilni molk. Vse tri nacionalne televizijske mreže so napovedale, da bodo takoj po zaprtju volišč objavile izide vzporednih volitev. Po prvem krogu so bile vzporedne volitve zelo podobne končnim izidom.

Državna volilna komisija bo prve neuradne rezultate objavila ob 22. uri. Dve uri pred tem bo na njihovi spletni strani mogoče spremljati preštevanje glasov.

X